Regels Vlaamse sloop- en heropbouwpremie liggen vast

De Vlaamse regering heeft vandaag op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) de regels vastgelegd voor de sloop- en heropbouwpremie. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan de opmerkingen van de Vlaamse ombudsman en de Raad van State.

Wie een woning afbreekt en heropbouwt krijgt in dertien Vlaamse steden een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van het gewone tarief van 21 procent. Vlaams minister Bart Tommelein had die regeling graag uitgebreid naar het hele Vlaamse gewest, maar de strikte Europese regelgeving laat een dergelijke uitbreiding niet toe.

Daarom werkte Vlaanderen een andere regeling uit. Wie niet in een van de dertien steden woont, kan een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Het gaat om een forfaitair bedrag van 7.500 euro, waarvoor de regering dit jaar 15 miljoen euro voorziet.

Aanvankelijk werd vastgelegd dat enkel particulieren in aanmerking kwamen die één omgevingsvergunning hadden aangevraagd voor de sloop en de heropbouw, tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019. Dat vond de ombudsman echter niet fair: "Sommigen hebben immers al een sloopvergunning aangevraagd en sleutelen nu nog aan de details van de heropbouw. Zij zullen de premie mislopen, want moeten werken met twee vergunningen."

De regering heeft nu beslist dat er met afzonderlijke vergunningen mag worden gewerkt, als de vergunning voor de sloop wordt gemeld tussen 1 oktober 2018 en 1 maart 2019 en die voor de heropbouw tussen 1 oktober 2018 en 31 maart 2019.

"Met onze eigen Vlaamse BTW-korting van 7.500 euro geven we elke Vlaming die een vervallen woning vervangt door een energiezuinige nieuwbouw een duwtje in de rug", zegt Lydia Peeters. "Tegelijk verlagen we het energieverbruik in Vlaanderen én verbeteren we de kwaliteit van onze woningen."

Bron: Belga