bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Tielt-Winge bouwt nieuw gemeenschapscentrum met woongelegenheden en betrekt ook de omwonenden in het project

In Sint-Joris-Winge, deelgemeente van Tielt-Winge (Vlaams-Brabant), plant het gemeentebestuur een grootschalig nieuwbouwproject op de plek waar nu het gemeenschapscentrum De Maere staat. Dat meldt burgemeester Rudi Beeken. De gemeente wil de bewoners van omliggende panden betrekken in het project: zij kunnen hun huidige woning inruilen voor een van de nieuwe appartementen.

beeld: Google StreetviewCentrum De Maere is in de jaren 70 gebouwd, en heeft in die tijjd veel slijtage te verduren gekregen. Zo is het dak dringend aan vernieuwing toe, de leidingen raken verroest en het gebouw is niet genoeg geïsoleerd. Financieel gezien is het volgens de burgemeester het meest interessant om het centrum volledig tegen de grond te gooien, en een nieuwbouwproject op poten te zetten, in plaats van het huidige pand te renoveren.

De Maere betrekt op dit moment slechts het gelijksvloers, maar het nieuwe project wordt met minstens vier verdiepingen in de hoogte gebouwd. Op het gelijksvloers en de kelderverdieping zouden publieke functies komen, zoals schoollokalen of kinderopvang. Op dit moment huist er ook ruimte voor kinderopvang in het centrum, net als een bibliotheek en andere culturele activiteiten.

Opvallend is dat het bestuur de omwonenden mee in het project wil betrekken. Zij kunnen hun huidige woning inruilen voor een appartement op een van de verdiepingen. Er zijn geen enkele extra kosten aan de ruil verbonden. De gemeente wil mensen daarmee stimuleren in de hoogte gaan wonen, in plaats van in de rijhuisjes met een lange tuin, wat nu veelal het geval is in de buurt.

"De komende weken kunnen mensen hun principiële interesse kenbaar maken. Er moet nog niets bindend besloten worden, en een deelname is sowieso volledig vrijwillig. We verplichten niemand om uit zijn of haar woning te gaan", zegt burgemeester Beeken. "We merken dat er toch al veel enthousiasme is."

Ten vroegste in 2024 zou er met concrete bouwplannen naar buiten gekomen worden.

Bron: Belga

19 januari 2022