bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Tivoli GreenCity wint BREEAM Award, eervolle vermelding voor De Nieuwe Dokken

Op 25 maart werden de BREEAM Awards 2021 uitgereikt. Dit gebeurde tijdens een online ceremonie. Tivoli GreenCity in Laken ontving de Regional Award Western Europe. De Nieuwe Dokken in Gent kreeg een eervolle vermelding in de categorie Homes – Design.

Op de shortlist van de Regional Award – Western Europe staan uiteenlopende projecten, variërend van grensverleggende woonprojecten tot opmerkelijke kantoorgebouwen en universiteitsruimten.

Tivoli GreenCity legde de lat hoger voor toekomstige ontwikkelingen in België. Het is de eerste BREEAM Communities gecertificeerde wijk in de BeNeLux-regio en de wijk met de hoogste score wereldwijd; 95,0% - Outstanding. Het project introduceert een nieuwe positieve vibe en open ruimtes in een zeer dichte buurt. Er is aansluiting gezocht bij de omgeving en bij de geschiedenis van de locatie. Dit gebouw viel op tussen de sterke concurrentie in deze categorie. De jury waardeerde de inspanningen die zijn geleverd bij de herontwikkeling van brownfields en het project is ook zeer holistisch en bevordert de sociale mix op een zeer passende manier. 30% van de units zijn energieneutraal en er zijn waterzuiveringssystemen die het afvalwater drastisch beperken.

Het woonproject werd volledig ontworpen door de tijdelijke vereniging Adriana (CERAU, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Éole) in samenwerking met boydens engineering

Eervolle vermelding voor De Nieuwe Dokken in de categorie Homes – Design

Deze shortlist omvat zeer complexe projecten in een stedelijke context, die gericht zijn op het opleveren van woningen met een focus op comfort en duurzaam wonen.

Het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken is gelegen aan de oostzijde van het Handelsdok, één van de oudste dokken in de haven van Gent. Door de herontwikkeling van deze brownfield en de implementatie van enkele ecologische maatregelen (o.a. groendaken) draagt het gebouw bij tot de ecologische opwaardering van de site. Bij het gevelontwerp is veel aandacht besteed aan het comfort van de eindgebruiker. Dit gebouw kreeg een pluim omwille van de innoverende aanpak voor het minimaliseren van warmte, water en afval. Er werd ook een merkbare inspanning geleverd op het gebied van sociale waarde, waardoor dit gebouw een eervolle vermelding waard is. 

De architecten zijn Stéphane Beel, BLAF architecten, MAAT ontwerpers en Denc!-studio.

Over BREEAM

BREEAM staat voor "Building Research Establishment Environmental Assessment Method". Het duurzaamheidscertificaat ontstond in het Verenigd Koninkrijk en is wereldwijd uitgegroeid tot de meest courante internationale standaard voor de certificatie van gebouwen. BREEAM streeft naar duurzaamheid met behoud van comfort, veiligheid en gezondheid voor gebruikers van panden.

www.breeam.com/awards

07 april 2021