Tommelein wil S-peil eerst evalueren alvorens verder te verstrengen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is bereid het S-peil, de nieuwe indicator voor de isolatie- en ventilatiewaarde van een nieuwbouwwoningen, eerst te evalueren alvorens de norm verder te verstrengen. Dat heeft de Open Vld-minister woensdag in het Vlaams Parlement vandaag geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne.

De Vlaamse regering zette eind vorig jaar het licht op groen gezet om voortaan het S-peil te gebruiken als indicator voor de isolatie- en ventilatiewaarde van een nieuwbouwwoning. S-peil staat voor schilpeil. Het komt in de plaats van het vroegere K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB). Het S-peil moet zorgen voor een correctere berekening van de energie-efficiƫntie van een woning.

De norm is vanaf 1 januari 2018 vastgelegd op S31. Tegen 2021 wordt die norm verstrengd tot S28. Maar tegen het S-peil en met name tegen de strengheid kwam er links en rechts kritiek. Zo waarschuwde de bouwsector ervoor dat het S-peil zou kunnen leiden tot een meerkost van 2.000 tot 5.000 euro. Ook de Orde van Architecten uitte haar bezorgdheid bij de minister tijdens een gesprek op Batibouw. De Orde vreest dat een te strenge hantering van het S-peil een rem zet op de creativiteit van de architect.

Minister van Energie Bart Tommelein is niet ongevoelig voor die opmerkingen, al houdt hij wel vast aan het S-peil op zich. "Deze maatregel komt niet 'out of the blue' zoals sommigen ons willen doen geloven. Dit wordt voorbereid sinds 2015. Er zijn trouwens niet alleen mensen die het S-peil aanvechten. Er zijn er ook die het verdedigen. Ik ben dan ook niet van plan om de beslissing van de regering over het S-peil terug te draaien, maar ik wil wel evalueren voor we verdere stappen zetten", aldus Tommelein.

Concreet wil minister Tommelein het S-peil dus eerst evalueren alvorens een verdere verstrenging van de norm in te voeren. Vraagsteller Robrecht Bothuyne (CD&V) vindt het positief dat de minister de evaluatie afwacht voor het peil verstrengd wordt.

Bron: Belga