bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Unieke verhouding stad-architectuur centraal in Belgisch paviljoen architectuurbiënnale

Vlaanderen gaat met "Composite Presence" naar de architectuurbiënnale die eind mei start in Venetië. Aan de hand van vijftig referentieprojecten toont curator Dirk Somers (Bovenbouw Architectuur) in het Belgisch paviljoen de hedendaagse stad in Vlaanderen en Brussel in al zijn complexiteit. Dat meldt het Vlaams Architectuurinstituut (VAi).

Het VAi is organisator van de Belgische deelname aan de gerenommeerde tweejaarlijkse architectuurtentoonstelling in de Italiaanse stad. Sinds 2004 coördineert het VAi, in een beurtrol met de Franse Gemeenschap, de Belgische inzending. Dit jaar staat het thema "Het geheugen als ontwerpatelier" centraal.

Doorheen de tijd ontwikkelde de informele stad in Vlaanderen en Brussel een unieke verhouding met haar architectuur. Die verhouding staat dan ook centraal in "Composite Presence" van Bovenbouw Architectuur, een jong architectenbureau onder leiding van Dirk Somers. De tentoonstelling bestaat uit een reeks maquettes die een lineair, kronkelend landschap van een typisch Vlaamse stedelijke omgeving representeren. Vijftig verschillende projecten van vijfenveertig architectenbureaus uit de afgelopen twintig jaar vormen de bouwstenen van het denkbeeldige maquettelandschap.

De architectuurbiënnale wordt om de twee jaar gehouden en focust op architectuur van over de hele wereld. Het is een onderdeel van de gerenommeerde biënnale, de kunstmanifestatie die al sinds 1895 plaatsvindt in Venetië.

De Biennale Architettura in Venetië wordt geopend op 22 mei en loopt tot 21 november. Normaal moest de 17de editie in 2020 plaatsvinden, maar door de coronacrisis werd ze verplaatst naar dit jaar.

www.labiennale.org/en/architecture/2021

Bron: Belga
 

21 april 2021