VCB: Gemeenten in stadsrand bijna 100.000 euro duurder op 10 jaar

De stadsrand is de duurste plaats om een huis te kopen in Vlaanderen. Met een prijsstijging van bijna 100.000 euro op 10 jaar tijd moet je er vandaag 388.447 euro neerleggen. Dat meldt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) op basis van cijfers van Statbel.

De prijzen in de grote steden bevinden zich met een stijging van iets minder dan 70.000 euro eerder in de middenmoot. In de kustgemeenten steeg de huizenprijs gemiddeld met ‘slechts’ 65.500 euro, maar in absolute termen kosten huizen in kustgemeenten gemiddeld 307.313 euro. Merk wel op dat het hier enkel over huizen gaat en niet over flats.

Gemiddeld huis 72.000 euro duurder op 10 jaar tijd

In 2010 betaalde je nog gemiddeld 203.000 euro voor een woning in het Vlaams Gewest. In het derde kwartaal van 2020 is de gemiddelde prijs gestegen met 72.000 euro of +35%.

Vlaanderen kent groeiende woningnood

De voorraad bouwgrond in Vlaanderen is juridisch beperkt tot 16,5% van de totale oppervlakte. De huidige voorraad beschikbare bouwgrond bedraagt slechts een goeie 22.752 ha volgens de recente berekening van de Hogeschool Gent. Overheden op verschillende niveaus nemen maatregelen om bouwmogelijkheden nog verder te beperken. Zo werkt Vlaanderen aan een bouwshift die tot doel heeft het aansnijden van woningbouwgebieden te verminderen en voeren verschillende gemeentes al een bouwstop of bouwpauze in. Een eerste concrete maatregel van Vlaanderen om de woonuitbreidingsgebieden onder een stolp te plaatsen, zet op deze manier 20% van de resterende voorraad buiten spel.

Ondertussen groeit de bevolking gestaag verder, blijft de druk op de huizenmarkt groot en wordt het steeds moeilijker voor gezinnen om een betaalbare woning aan te kopen.

Waar vinden gezinnen dan nog wel betaalbare woningen?

Wonen in de stadsrand heeft zijn voordelen en die hebben aan belang gewonnen gedurende deze coronatijden. Zo werd onlangs bericht dat duizenden Gentenaars de stad hebben ingeruild voor de omliggende gemeenten. In de stadsrand hebben veel woningen immers een tuin die voldoende groot is, er is groen in de buurt en er zijn voldoende voorzieningen in de nabijheid. Maar wat als woningen door de sterke prijsstijgingen onbetaalbaar worden voor veel gezinnen? Deze gezinnen gaan dan in andere gemeenten op zoek naar een nieuwe woning en drijven ook daar de prijzen de hoogte in.

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw

Foto: Shutterstock