Vlaamse Confederatie Bouw: “Bouwbedrijven bieden tewerkstellingskansen voor architecten”

Voor een aantal knelpuntenberoepen uit de bouw is de vraag naar hooggeschoolde profielen nadrukkelijk aanwezig. Ook voor technisch geschoolden met een architectuurachtergrond is er nog plaats in de bouwbedrijven, aldus de Vlaamse Confederatie Bouw .

Het aantal inschrijvingen en ook het aantal gediplomeerden in de opleidingen voor architect zijn de laatste jaren zeer sterk gestegen met voor het aantal diploma’s een record van 350 in 2014-2015. Daarna was er een (zeer) lichte daling. Daarentegen is het aantal diploma’s voor industrieel ingenieur de laatste jaren forser gedaald. Het aantal diploma’s voor burgerlijk ingenieur blijft zeer laag en bedraagt niet veel meer dan 100 per jaar. Zo blijkt uit een recent persbericht van de VCB.

Tegelijk hebben de bouwbedrijven nood aan technisch gevormde hoger geschoolden. De opleidingsfondsen Constructiv en Cevora hebben vorig jaar een grootschalige enquête rond deze profielen uitgevoerd en zo door extrapolatie kunnen berekenen over hoeveel mensen het gaat. In totaal gaat het in Vlaanderen om ongeveer 14.000 werknemers, op basis van de huidige bediendenpopulatie in de bouw. Maar het aantal bedienden zal de komende jaren in de bouw blijven toenemen.

Het gaat niet alleen om circa 5.000 project- en 3.000 werfleiders maar ook om bijvoorbeeld 2.200 technische administratieve bedienden, 1.700 calculatoren, 1.200 werkvoorbereiders, 900 bouwkundig tekenaars en zelfs een 100-tal BIM-professionals. Het zijn functies die de VDAB doorgaans als zware knelpuntberoepen erkent, in tegenstelling tot het beroep van architect. Tegenover de talrijke vacatures staan nog amper werkzoekenden. Uit de vacatures blijkt ook duidelijk dat de vacatures voor deze beroepen voor drie kwart en meer voor hoger geschoolden zijn voorbehouden.

Uit de statistieken van de VDAB blijkt ook dat architecten tot nu toe slechts zelden in de bouw een job zoeken. Wellicht ook omdat de verscheidenheid aan toekomstmogelijkheden in de bouw te weinig gekend is. Ook voor technisch geschoolden met een architectuurachtergrond is er nog plaats in de bouwbedrijven. Het loont dus zeker de moeite om op de vacaturesites naar de vacatures van de bouwbedrijven te gaan kijken, meldt de Vlaamse Confederatie Bouw.

Bron: Vlaamse Confederatie Bouw