bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Vlaamse Gemeenschapscommissie lanceert projectoproep voor duurzame en leefbare stadsinitiatieven

De Vlaamse Gemeenschapscommissie, de draaischijf voor de Vlaamse gemeenschap in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, trekt 400.000 euro uit om binnen de projectoproep Bruss-it initiatieven te steunen rond het thema "Samenwerken aan een duurzame en leefbare stad". De projectoproep bouwt verder op het VGC-participatietraject Stadspiratie, waarbij Brusselaars liefst 1.130 idee├źn en aanbevelingen gaven.

De eerste deadline voor de indiening van projecten is 6 september. Tegen dan moeten de Brusselaars, buurtverenigingen of gelijkgezinden hun project een eerste keer voorstellen via www.brussit.be. Nadien volgt op 21 september een volgende fase met de Bruss-it projectendag op dinsdag 21 september. Tijdens deze dag worden deelnemers met een gelijkaardig idee aan elkaar gekoppeld en krijgen projectindieners tips om hun projectvoorstel verder te verfijnen. De final e deadline voor het indienen van het project is 4 oktober.

De VGC gaat op zoek naar initiatieven rond duurzaamheid en samenwerking. De focus ligt op Share-it (delen), Reuse-it (hergebruiken), Green-it (vergroenen) en Activate-it (actief ontdekken). Dit kunnen projecten zijn waarbij ruimte of materiaal gedeeld, geleend of samen gebruikt wordt, of waarbij bewoners samen de buurt vergroenen. Elk project maakt kans op een subsidie van 15.000 euro.

"Met Bruss-it kan je een idee van en voor Brusselaars uitwerken tot een concreet project. Het gaat soms om kleine dingen waar mensen van dromen in hun buurt. Denk aan een gemeenschappelijke moestuin waar mensen uit de buurt samen van kunnen genieten", zeggen VGC-collegeleden Elke Van den Brandt, Sven Gatz en Pascal Smet.

Bron: Belga

10 juni 2021