Vlaamse overheid wil regelgeving rond kleinschalig zorgwonen eenvoudiger maken

"Er zijn nog te veel drempels om op een kleinschalige manier zorg te verlenen aan je dierbaren." Dat zegt Zuhal Demir, Vlaams minister voor Omgeving. Demir wil daarom de procedure vereenvoudigen om zorgwoningen te bouwen.

Dat kondigde ze maandag aan tijdens een werkbezoek aan bedrijf STiDO in Asse, fabrikant van mobiele zorgwoningen. De vereenvoudigde procedure zal in 2021 ingaan.

Op een kleinschalige manier zorg verlenen aan je dierbaren: het kan bijvoorbeeld met een "mobiele zorgunit", een klein huisje zeg maar, dat je in je tuin plaatst. Een zorgbehoevende ouder is op die manier veel korter bij, en kan meer individuele en betere zorg krijgen.

Minister Zuhal Demir wil de regelgeving die bij het bouwen van zo'n zorgunit komt kijken, vereenvoudigen. "De vraag naar tijdelijke mobiele zorgwoningen is toegenomen, dat wordt in de coronacrisis nog meer duidelijk. Helaas stellen we vast dat de complexiteit van de procedure groot is. Het aanvragen van vergunningen duurt bijvoorbeeld vaak veel te lang. Daarnaast is de hele procedure vrij kostelijk."

Daarom wil Demir de verplichte vergunnigsprocedure afschaffen: er moet enkel nog een melding gemaakt worden als je een nieuwe tijdelijke unit wil bouwen, of als je een bestaand bijgebouw wil ombouwen tot zorgwoning. Daarnaast is het tot nu toe verplicht een architect in te schakelen als je een zorgwoning in je tuin wil installeren. Met die verplichting maakt Demir ook komaf.

Dat de vraag naar kleinschalige zorgwoningen toeneemt, merkt ook Bart Beckers, zaakvoerder van STiDO. "De voorbije jaren is er een toename te merken, maar het laatste halfjaar kregen we zelfs drie tot vier keer zoveel aanvragen."

Het duurt soms 9 tot 12 maanden alvorens de unit gebruiksklaar is. "Als iemand snel en op korte termijn zorg nodig heeft, is dat natuurlijk veel te lang. Lokale verschillen zijn daarnaast ook moeilijk om mee te werken. Daarom denken we dat de sector deze versoepelde regeling en het Vlaams kader positief zal onthalen", zegt Beckers.

Naast een vereenvoudigde procedure vraagt de sector ook een herziening van de btw-tarieven. Een zorgunit bijbouwen aan een bestaande woning betekent een tarief van 6 procent, terwijl een volledig vrijstaande zorgwoning 21 procent aan btw kost. "Ik steun de vraag van de sector om de tarieven naar beneden te brengen, maar dat is natuurlijk een federale aangelegenheid", aldus minister Demir.

De komende weken wordt de Vlaamse regelgeving volledig afgewerkt. In 2021 zal de nieuwe wetgeving in werking treden.

Bron: Belga