bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Vlaamse regering breidt voordelen voor energierenovatie uit naar collectieve woongebouwen

De Vlaamse regering heeft een aantal voordelen om woningen energetisch te renoveren naar collectieve woongebouwen uitgebreid.

In de praktijk gaat het vooral om gebouwen met bijvoorbeeld studentenkamers, waarvan de eigenaars voortaan een beroep kunnen doen op de EPC-labelpremie, het renteloze renovatiekrediet en de energielening+.

"Vlaanderen heeft een grote inhaalbeweging voor zich als het gaat over het renoveren van het verouderde gebouwenpatrimonium", licht minister van Energie Zuhal Demir de uitbreiding toe. "Als we op kruissnelheid richting 95.000 energetische renovaties per jaar willen gaan, moeten we ervoor zorgen dat bijvoorbeeld ook gebouwen met studentenkamers snel energiezuinig worden."

Sinds dit jaar kan een woningeigenaar bij de energiezuinige renovatie van een woning of appartement met slechte energieprestaties, genieten van een aantal nieuwe voordelen, zoals een EPC-labelpremie van maximaal 5.000 euro.

Nieuwe eigenaars van een woning of appartement kunnen ook een beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Dat geldt enkel bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand voor wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie aanzienlijk verbetert. Wie een energetisch slechte woning erft of geschonken krijgt zonder hypothecair krediet aan te gaan, kan dan weer een beroep op de renteloze energielening+ bij een energiehuis.

De drie voordelen kunnen voortaan dus ook worden aangevraagd voor de renovatie van collectieve woongebouwen. Daarbij gelden dezelfde voorwaarden als bij woningen.

Bron: Belga

02 augustus 2021