Vlaanderen digitaliseert vastgoedinformatie

Vlaanderen wil alle vastgoedinformatie bundelen op een digitaal platform. Dat Vastgoedinformatieplatform moet tegen het einde van de legislatuur in 2024 operationeel zijn. De digitalisering moet zorgen voor minder administratieve lasten en moet voor zowel kopers, verkopers als de vastgoedsector een "sprong vooruit" betekenen. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon.

Iedereen die al eens vastgoed gekocht of verkocht heeft weet hoe omslachtig en tijdrovend zo'n proces kan zijn. Stedenbouwkundige informatie, informatie rond overstromingsgebieden, erfdienstbaarheden enz... moeten nu nog vaak manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties. De gemeenten, de vastgoedsector en de Vlaame overheid willen daarom alle vastgoedinformatie bundelen in één platform dat tegen het einde van de legislatuur operationeel moet zijn.

Volgens minister-president Jan Jambon kan de tijd tussen de beslissing om een vastgoed te kopen en de effectieve ondertekening van de akte "drastisch" ingekort worden. "Vandaag heb je 4 maanden de tijd tussen het compromis en de ondertekening van de akte bij de notaris. De reden voor die lange termijn ligt onder meer bij het verzamelen en controleren van alle vereiste attesten en informatie. Die informatie bevindt zich bij verschillende administraties en gemeenten en moet soms nog uit papieren naslagwerken worden gehaald. Door de digitalisering kunnen die gegevens "in de toekomst veel sneller worden ontsloten", zegt Jambon.

De digitalisering moet niet alleen de snelheid verhogen, maar moet ook zorgen voor betere gegevens en meer flexilibiteit. Een voorbeeld: een gemeente, vastgoedmakelaar of notaris stelt een fout vast of ontdekt verouderde informatie. Vandaag zal de notaris de nodige aanpassingen opnemen in de akte, maar niet altijd doorgeven aan de overheid. Dankzij de digitalisering zullen de vastgoedmakelaar en de notaris de mogelijkheid hebben om fouten en aanvullingen via het digitale platform te melden en zal de toekomstige gebruiker correcte data ontvangen.

De digitalisering wordt mee gesteund door vijf grote spelers in de vastgoedsector: de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB), de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), het Vlaams departement Omgeving en het agentschap Informatie Vlaanderen dat namens de Vlaamse overheid werd aangeduid om de ontwikkeling van het platform te coördineren.

Bron: Belga