Wetenschappers ontwikkelen 'koelend beton'

Wetenschappers uit verschillende Europese onderzoekscentra werken aan een soort beton die een gebouw spontaan kan afkoelen. 'Mirakelbeton', staat in het wetenschappelijk tijdschrift Eos, als duurzaam alternatief voor airconditioning. De KU Leuven is bij het project betrokken.

"Het doel is beton te ontwikkelen dat meer warmte afgeeft dan het opneemt, met een netto koelend effect", zegt professor Karen Allacker van de KU Leuven in het maartnummer van Eos. Door te sleutelen aan de samenstelling van het beton en de structuur op nanoschaal, kan het erg effectief infraroodstraling afgeven, en zo zelfs op zonnige dagen kouder worden dan de omgeving.

Bijkomend voordeel van deze 'airco van de toekomst', zoals wetenschappers spontaan koelende materialen noemen, is dat dit beton goedkoop is om te produceren. Op die manier zijn dus ook grootschalige toepassingen mogelijk. Andere koelende materialen zijn duur door de aanwezigheid van bijvoorbeeld zilver of silicium.

Bedoeling is om het koelend beton te testen op het dak van een Spaanse proefwoning, om meer inzicht te krijgen op de impact op het energieverbruik voor koeling. De Europese Commissie investeert via haar 'Future and Emerging Technologies Open'-programma, dat potentiƫle doorbraaktechnologieƫn ondersteunt, 3 miljoen euro in het project.

Door de klimaatopwarming en verstedelijking neemt de vraag naar koeling toe. Volgens het Internationaal Energie-agentschap (IEA) kan de vraag naar airco's tegen 2050 verdrievoudigen. Maar traditionele aircotoestellen jagen niet alleen het elektriciteitsverbruik de hoogte in, ze bevatten vaak ook krachtige broeikasgassen als koelmiddel, wat dan weer nefast is voor het klimaat.

Bron: Belga