Winnaars Belgian Building Awards bekendgemaakt

Op de openingsdag van Batibouw werden de winnaars bekendgemaakt van de Belgian Building Awards. Batibouw organiseerde deze architectuurawards in samenwerking met Redactiebureau Palindroom, architectura.be, de Orde van Architecten en Ik ga Bouwen & Renoveren (Sanoma). Behalve deze architectenawards werd ook een Product Innovation Award uitgereikt.

Voor de Architectuurawards werd een nieuw concept ontwikkeld waarbij prijzen werden toegekend in vier categorieën. De nieuwe categorie New Way of Living bekroont projecten die op innovatieve wijze inspelen op nieuwe trends in wonen en leven en zo een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter en duurzamer ruimtegebruik. De nieuwe categorie New Way of Working bekroont projecten die op originele wijze een invulling geven aan een kantooromgeving. Met Rookie of the year was er ook een aparte categorie voor jonge architectenbureaus en ten slotte was er nog de Pioneer Award, een bekroning voor een persoon of organisatie die pionierswerk verricht met een grote maatschappelijke relevantie. Voor deze laatste categorie kon men zich niet kandidaat stellen, maar ging de jury zelf op zoek naar een winnaar.

De jury voor de Belgian Building Awards bestond uit 9 architecten, journalisten en publicisten: Rita Agneessens (Linklab), Laure Bertrand (LRarchitectes), Eric Cloes (Ik ga Bouwen), Marc Dubois (architectuurrecensent), Lionel Lhoir (Focus Archi), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Marnik Dehaen (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

Winnaar: Cohousing De Schilders, Sint-Amandsberg (Havana)

Oordeel van de jury: Dit project is een van de eerste voorbeelden van ‘vertical cohousing’ in Vlaanderen. Acht gestapelde wooneenheden zijn aangevuld met een aantal ‘wisselruimtes’ op het gelijkvloers die onderdeel uitmaken van de collectieve ruimtes voor de bewoners, maar ook afgesloten kunnen worden zodat ze extern gebruik toelaten. Het project zoekt de grenzen op van compact wonen, zonder evenwel aan woonkwaliteit in te boeten. De bestaande typologie van het appartementsgebouw laat zich hier door een intelligent ontwerp kneden tot een vernieuwend cohousingproject.

Eervolle vermelding: Site Apostolinnen, Mechelen (dmvA). Andere genomineerden: Wetteren aan de Schelde (awg architecten), Cohousing Waasland, Sint-Niklaas (DENC! Studio en Blaf) en Huize Walden, Malle (LAVA Architecten).

Winnaar: Kunstencentrum Vooruit: renovatie/uitbreiding van het Coop-gebouw, Gent (Dial Architects)

Oordeel van de jury: De restauratie en renovatie van Kunstencentrum Vooruit in Gent is een langlopend project, dat voortvloeide uit het masterplan van Dial Architects. In een eerste fase stond de realisatie van een terras en extra evacuatietrappen op het programma. Fase 2 omvatte de transformatie van het voormalig COOP-warenhuis tot kantoorruimte, inclusief de inrichting van een fraai dakterras. Het pand is ingesloten en had nood aan een uitgekiend concept om de ruimtelijkheid te behouden. De categorie New Way of Working focust op het samenbrengen van mensen en de creatie van aangename werkplekken. De jury was onder de indruk van de manier waarop de verdiepingen van dit kantoorgebouw met elkaar verbonden zijn.

Eervolle vermelding: Ryhove Urban Factory, Gent (TRANS architectuur | stedenbouw). Andere genomineerden: Bestuurs- en dienstencentrum, Sint-Gillis-Waas (Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche) en Kruul, Leuven (DMOA architecten) 

Winnaar: MAMOUT architectes

Oordeel van de jury: MAMOUT architectes (Matthieu Busana en Sébastien Dachy) staat voor een architectuur die in de eerste plaats uitgaat van ruimtelijkheid en lichtinval. De ruimtes die ze ontwerpen, getuigen dan ook van een subtiele, ‘gevoelige’ omgang met de gebruikte materialen en een verregaande verfijning van de details. De toepassing van recyclingmaterialen geeft hun projecten een unieke toegevoegde waarde, zowel door hun specifieke patina als door de bijdrage die ze leveren aan (het ontstaan van) een circulaire economie. De ingrepen van de architecten, die geënt zijn op het behoud van en het respect voor de bestaande context, willen de aanwezige elementen (opnieuw) leesbaar maken en in ere herstellen.

Eervolle vermelding: Specimen Architects. Andere genomineerden: Marge Architecten, Overal Architectuur en OM/AR architecten

Winnaar: Steven Beckers (Lateral Thinking Factory, BIGH)

Oordeel van de jury: De jury heeft gekozen voor iemand die reeds heel zijn carrière in binnen- en buitenland aandacht heeft gehad voor ecologische vraagstukken, duurzame ontwikkeling en eco-design: Steven Beckers, die als architect, lesgever en ondernemer de vastgoed- en architectuurwereld al jaren tracht te overtuigen om ecologische en circulaire economieprojecten te realiseren. Hij wordt omschreven als een man met een visie, die gericht naar oplossingen zoekt. Maar ook een van de belangrijkste voorstanders van circulaire economie en een voorloper van de stadslandbouw in België. 

Als cradle-to-cradle geaccrediteerd architect sedert 2007, heeft hij een brede kennis van het biometrisch ontwerpen. Tevens richtte hij in 2011 Lateral Thinking Factory op om de principes van duurzame ontwikkeling te promoten. Toen hij in 2013 een studie uitvoerde om de dakoppervlakte van Brussel in kaart te brengen, werd zijn interesse in stadslandbouw aangewakkerd. In 2015 richtte hij Building Integrated Greenhouses company (BIGH) op.

Hiermee kon hij in 2018 – na jaren voorbereiding - de eerste aquaponische stadsboerderij van Brussel inhuldigen. Gesitueerd op de daken van het slachthuis van Anderlecht is dit de grootste stadsboerderij in Europa, met een oppervlakte van 4000 m2. En daar stopt zijn ambitie niet, met plannen om nog twee nieuwe stadsboerderijen te openen, een in Vlaanderen en een in Wallonië.

Met deze Pioneer Award wil de jury Steven Beckers dan ook belonen voor zijn innovatief werk op het vlak van integrale duurzaamheid en voor zijn blijvende inzet om deze duurzame principes te laten doordringen in de wereld van architectuur en vastgoed.

Dit jaar presenteert het magazine Ik ga Bouwen & Renoveren voor het eerst een eigen topselectie van nieuwigheden in zijn stand Innovation House met een twintigtal producten en diensten, geselecteerd door een onafhankelijke jury. Een van die nieuwigheden werd bekroond met de Product Innovation Award. 

Winnaar: Quick-step, ReadyFit

Oordeel van de jury: Met ReadyFit bewijst Quick-Step dat prefabricage en industrialisatie hand in hand kunnen gaan met maatwerk. Technologie die de klant een echte meerwaarde biedt is nog steeds vrij zeldzaam, en dat overtuigde ook de jury. Zowel de eindklant als de installateur hebben baat bij deze oplossing.

Eervolle vermelding: MOOV Lighting

Andere genomineerden: eSafe, Argent Alu, Xinnix Door Systems, STROOMOP

Meer foto's van de awarduitreiking op: batibouw.media.twocents.be/winnaars-belgian-building-awards-bekendgemaakt-216572