bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Woningpas voortaan ook voor ondernemingen

Ondernemingen kunnen voortaan de woningpas raadplegen, een soort digitaal paspoort voor gebouwen in Vlaanderen. Zo meldt de Vlaamse overheid.

Eind 2018 voerde Vlaanderen een woningpas in voor woningen. Dat 'digitaal paspoort' verzamelt onder meer alle keuringen, attesten en vergunningen van een huis. In 2020 kwam er een gebouwenpas, die alle informatie over het gebouw zelf, maar ook de grond- en omgevingsgebonden informatie online bundelt.

Tot nog toe konden enkel natuurlijke personen de woningpas raadplegen. Maar vanaf nu kunnen ook ondernemers dat doen, voor de woningen waarvan de onderneming eigenaar is.

Wettelijke vertegenwoordigers zoals zaakvoerders of bestuurders kunnen bovendien ook toegangsrechten toekennen aan derden, zoals medewerkers, boekhouders, of andere belanghebbenden. Ook die kunnen de woningpas dan weer met derden delen, zowel natuurlijke als rechtspersonen. Op die manier kunnen kandidaat-kopers of -huurders, immomakelaars, notarissen of renovatieadviseurs zich maximaal over de woning informeren, klinkt het in een persbericht.

Dat de woningpas net nu wordt uitgebreid, is geen toeval. Vanaf volgend jaar zal iedereen die een energieverslindende woning koopt in Vlaanderen namelijk verplicht zijn om die binnen de vijf jaar te renoveren tot energielabel D of beter. De woningpas geeft een overzicht van de stappen die moeten worden doorlopen bij het bouwen, verbouwen, kopen, verkopen, huren of verhuren van een woning. De volgorde van de werken, de kostprijs, de resultaten van het EPC en de bijhorende premies zijn er ook terug te vinden.

Bron: Belga
 

21 januari 2022