bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Woonproject EKLA in Molenbeek wordt Europees voorbeeldproject

In de op één na armste wijk van België is het woonproject EKLA genomineerd voor de ‘2020 ULI Europe Awards for Excellence’ - zeg maar dé prijs voor het beste stadsontwikkelingsproject van Europa. Het is de eerste Belgische kanshebber sinds 2008 die de shortlist gehaald heeft. Men mag dan ook gerust over een uitzonderlijk project spreken: de woontoren in Molenbeek verenigt namelijk zowat de hele doorsnede van de maatschappij.

Opdrachtgever: Revive
Architectuur: B2Ai
Stabiliteit: Establis
Technieken – EPB : Boydens
Veiligheidscoördinatie: VETO & Partners
Akoestiek: De Fonseca
Algemene aanneming: BESIX

Zo zijn er naast de 88 appartementen - waarvan 37 voorbehouden voor gezinnen met lage inkomens - ook 50 studentenkoten, 30 sociale woningen, 4 penthouses, een buurtwinkel, een kleuter- en basisschool, een crèche, kantoren én een nieuw buurtpark. “Het is eigenlijk een heel dorp in één woontoren, om de sociale cohesie in Molenbeek een boost te geven”, klinkt het bij projectontwikkelaar Revive.

De Brusselse gemeente kampt al jaren met imagoproblemen. Molenbeek is de op één na armste gemeente van België en het heeft ook één van de hoogste werkloosheidscijfers bij jongeren. Maar ondanks dat onterechte negatieve imago is er volgens vastgoedexperten een gigantisch potentieel.

De Gentse projectontwikkelaar Revive ontwikkelde recht tegenover het Weststation een woon- en werkproject van goed 24.000 vierkante meter met 18 verdiepingen. Het gaat bovendien om een zogeheten ‘brownfield’: een oude, vervuilde industriële site - er stond tot de jaren ‘80 een brouwerij - die gesaneerd werd om plaats te maken voor een nieuw project. Met zijn 88 appartementen - waarvan 37 voorbehouden voor gezinnen met lage inkomens, 50 studentenkoten, 30 sociale woningen, 4 penthouses, buurtwinkel, kleuter- en basisschool, crèche, kantoorruimtes én nieuw buurtpark verenigt EKLA zowat de hele doorsnede van de maatschappij in één stadsontwikkeling.

2020 ULI Europe Awards for Excellence

De stadsontwikkeling gooit nu ook hoge ogen in de rest van Europa. Samen met 9 andere projecten is EKLA genomineerd voor de ‘2020 ULI Europe Awards for Excellence’ - zeg maar dé prijs voor de beste stadsontwikkeling van Europa. Het is bovendien het enige Belgische project dat de shortlist gehaald heeft.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het gerenommeerde Urban Land Institute (ULI), het grootste internationale netwerk van vastgoed- en ruimtelijke ordening deskundigen ter wereld. Met hun prijs willen ze uitmuntende stadsontwikkelingsprojecten in de particuliere, openbare en non-profitsector erkennen.

Het project in Molenbeek is niet de eerste Belgische inzending die het tot finalist schopt voor de ULI Award for Excellence, maar de laatste nominatie dateert wel al uit 2008. Toen kwam de Stadsfeestzaal in Antwerpen - die herontwikkeld werd als winkelcentrum - als winnaar in de categorie retail uit de bus.

Internationale jury

Een jury, bestaande uit ULI-leden uit de hele Europese vastgoedsector, heeft de finalisten geselecteerd. De winnaars worden later dit jaar gevierd met een prijsuitreiking. Aan het hoofd van het panel staat Giancarlo Scotti, de voormalige voorzitter van ULI Italië.

De andere negen finalisten van dit jaar zijn:

Bron: Bereal
Beelden: B2Ai

 


Afbeeldingen

20 mei 2020