bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Woonwijk in Leuven krijgt verkoeling via grondwater

In Leuven wordt een volledige woonwijk met ruim honderd huizen gekoeld met alleen maar grondwater. Het koudenet wordt binnenkort toegepast op de Hertogensite met vijfhonderd woningen, een van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van Vlaanderen.

In het Janseniushof wordt een woonwijk met 103 woningen en appartementen gekoeld door een koudenet dat gebruikmaakt van grondwater. Het systeem wordt deze mand uitgetest in vijftien appartementen. In september zullen nog eens 25 woningen aangesloten worden op het netwerk. Na de zomer van 2019 moet het koudenet helemaal operationeel zijn.

Het gaat om een proefproject van de Leuvense projectontwikkelaar Resiterra. Die bouwt in Leuven aan een grote binnenstedelijke ontwikkeling op de Hertogensite. Op warme dagen koelt het netwerk de woningen af met grondwater. In de winter gebruikt het systeem datzelfde grondwater om de woningen op te warmen. Daar komen geen fossiele brandstoffen aan te pas.

De initiatiefnemers realiseren naar eigen zeggen een duurzame airco die geen energie vreet. "Wij zijn de eerste in Vlaanderen om woningen te koelen met water dat opgepompt wordt uit de grond. De volgende jaren wordt dit de nieuwe manier om de huiskamer op te warmen of af te koelen", zegt Erik Van Hoof, ceo van Resiterra.

Een klassieke airco in een doorsnee woning verbruikt 3,5 kilowattuur per dag. In het Janseniushof wordt dat verbruik tot nul herleid. Op een warme dag is wel 600 liter water per uur nodig, vergelijkbaar met vier volle badkuipen per uur.

12 juli 2018