Wanneer werken met een architect?
Wanneer ben ik verplicht te werken met een architect? Wat zijn de voordelen van het werken met een architect, ook als de samenwerking niet verplicht is?
Wanneer is een architect verplicht?
De Belgische wetgeving verplicht u om een beroep te doen op een architect voor elke bouw of verbouwing waarvoor een omgevingsvergunning vereist is – behalve voor de wettelijk vastgestelde uitzonderingen. Meer informatie vindt u op omgevingsloketvlaanderen.be.
Als een melding of vergunning nodig is, dan is de medewerking van een architect ook nodig, tenzij het gaat om een ingreep die bij besluit van de Vlaamse regering werd vrijgesteld. De volledige lijst staat in het besluit van de Vlaamse regering dat ingrepen vrijstelt van de medewerking van een architect.
Aankoop op plan of casco
In de verkoopovereenkomst van een perceel kan geldig worden bedongen dat de koper bij het oprichten van een gebouw een beroep moet doen op de architect die in deze verkoopovereenkomst is aangewezen. Indien de opdracht dan aan een andere architect wordt toevertrouwd, kan de koper een contractuele tekortkoming worden verweten.
U kunt wel een beroep doen op een onafhankelijke architect om u bij te staan bij de voorlopige en definitieve oplevering.
Wanneer u een casco appartement of woning koopt, kunt u voor de verdere afwerking wel vrij uw eigen architect kiezen.
Sleutel-op-de-deur
Met uitzondering van de gevallen waarin de architectenopdracht onder het toepassingsgebied valt van de wetgeving over overheidsopdrachten, kunt u als opdrachtgever volkomen vrij uw architect kiezen.
Ook bij sleutel-op-de-deur bouwen kunt u wel degelijk vrij uw architect kiezen. Meer zelfs: dit is ten stelligste aan te raden omdat een onafhankelijk architect het best geplaatst is om uw belangen tijdens het bouwproces optimaal te behartigen.
Renovatie- of verbouwproject zonder verplichte medewerking
Als een melding of vergunning niet nodig is, dan is ook de medewerking van een architect niet nodig. Maar ook wanneer het niet verplicht is, kan de samenwerking met een architect u heel wat voordelen opleveren. Zo is een architect de aangewezen begeleider bij uw renovatie- of verbouwproject. De architect kan nagaan wat de mogelijkheden van uw project zijn op de langere termijn, bijvoorbeeld op vlak van energiedoelstellingen. Ook kan een architect u informatie en objectief advies geven over materialen en technische ingrepen om uw investering maximaal te laten renderen.
Schakel uw architect zo vroeg mogelijk in
Betrek uw architect al bij uw allereerste plannen, hoe vaag die nog zijn. Laat hem al meedenken over de aankoop van een bouwterrein of een bestaand gebouw. Is de bouwgrond wel geschikt voor de droomwoning die u in gedachten hebt? Zijn er geen stedenbouwkundige beperkingen? Kunt u de koopwoning wel volledig renoveren volgens uw wensen? Zullen de verbouwingskosten niet te hoog oplopen? Een architect zet u meteen op het juiste spoor en zorgt ervoor dat er van bij het vroegste begin de juiste beslissingen genomen worden. Zo vermijdt u een valse start en problemen op langere termijn.
Sommige architecten rekenen zo’n eerste contact niet aan, anderen vragen een uurloon of een vast bedrag. Maak vooraf duidelijke afspraken.
Toelating bouwen zonder architect
De wet voorziet in een afwijking op de verplichte medewerking van een architect voor het bouwen of verbouwen van de eigen woning. Wie beschikt over een diploma van architect of ingenieur, kan toelating vragen aan de gouverneur om zelf de bouwplannen op te maken en de controle uit te oefenen op de werkzaamheden. Ook relevante beroepservaring kan in aanmerking komen.
Elke aanvraag wordt door de gouverneur onderzocht en beoordeeld. Na ontvangst van alle documenten wint het provinciebestuur advies in van het plaatselijk college van burgemeester en schepenen. Hierbij wordt nagegaan of de aanvrager voldoende kennis en bekwaamheid heeft op het vlak van bouwtechniek en architectuur.
Opgelet: het is de plaats waar de werken uitgevoerd zullen worden en niet de woonplaats van de aanvrager, die bepaalt welke gouverneur en welk schepencollege bevoegd zijn.
Laatste aanpassing: .