"Architect en sociaal voorvechter" Riken Yamamoto ontvangt de Pritzker architectuurprijs 2024

Riken Yamamoto
Riken Yamamoto © Pritzker Architecture Prize

De Pritzker Architecture Prize gaat dit jaar naar Riken Yamamoto uit Yokohama, Japan. De Pritzker Architecture Prize wordt internationaal beschouwd als de hoogste eer voor architectuur.

Riken Yamamoto, architect en sociaal voorvechter, schept verwantschap tussen het publieke en het private domein en inspireert tot harmonieuze samenlevingen ondanks een verscheidenheid aan identiteiten, economieën, politiek, infrastructuren en huisvestingssystemen. 

Yamamoto definieert gemeenschap als een "gevoel van het delen van één ruimte", waarbij hij traditionele noties van vrijheid en privacy deconstrueert en tegelijkertijd aloude omstandigheden verwerpt die huisvesting hebben gereduceerd tot koopwaar zonder relatie met buren. In plaats daarvan slaat hij met gevoel een brug tussen culturen, geschiedenissen en burgers van meerdere generaties door internationale invloeden en modernistische architectuur aan te passen aan de behoeften van de toekomst, zodat het leven kan gedijen.

"Voor mij is het erkennen van ruimte het erkennen van een hele gemeenschap," zegt Yamamoto. "De huidige architectonische benadering benadrukt privacy en ontkent de noodzaak van sociale relaties. We kunnen echter nog steeds de vrijheid van elk individu eren terwijl we in de architectonische ruimte samenleven als een republiek, en harmonie tussen culturen en levensfasen bevorderen."

Riken Yamamoto werd door de jury geselecteerd "voor het creëren van bewustzijn in de gemeenschap over wat de verantwoordelijkheid is van de sociale vraag, voor het bevragen van de discipline van de architectuur om elk individueel architectonisch antwoord te kalibreren, en vooral voor het ons eraan herinneren dat in de architectuur, net als in de democratie, ruimtes moeten worden gecreëerd door de vastberadenheid van het volk ...".

Yamamoto is de 53e laureaat van de Pritzker Architecture Prize en de negende uit Japan. Zijn carrière overspant vijf decennia en zijn projecten, variërend van privéwoningen tot openbare huisvesting, van basisscholen tot universiteitsgebouwen, van instellingen tot openbare ruimten en stadsplanning, bevinden zich in heel Japan, de Volksrepubliek China, de Republiek Korea en Zwitserland. 

Belangrijke bouwwerken zijn onder andere Nagoya Zokei University (Nagoya, Japan, 2022), THE CIRCLE op de luchthaven van Zürich (Zürich, Zwitserland, 2020), Tianjin Library (Tianjin, Volksrepubliek China, 2012), Jian Wai SOHO (Beijing, Volksrepubliek China, 2004), Ecoms House (Tosu, Japan, 2004), Shinonome Canal Court CODAN (Tokio, Japan, 2003), Future University Hakodate (Hakodate, Japan, 2000), Iwadeyama Junior High School (Ōsaki, Japan, 1996) en Hotakubo Housing (Kumamoto, Japan, 1991).

Lees het volledige persbericht op pritzkerprize.com