Architectuur- en ontwerpopleidingen krijgen richtlijnen rond toegankelijkheid

Het Vlaams Agentschap Toegankelijkheid lanceert donderdag een nieuw aanbod met richtlijnen die kaderen binnen "Universal Design". Het is de bedoeling dat studenten binnen de architectuur- en ontwerpopleidingen nog meer inzetten op het ontwerpen van toegankelijke gebouwen en producten.

In aanwezigheid van Vlaams minister van Gelijke Kansen, Bart Somers, maakten studenten van de Universiteit Antwerpen kennis met de nieuwe richtlijnen. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd om vanaf de ontwikkelingsfase van een gebouw of een product rekening te houden met toegankelijkheid, zodat zoveel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken.

"Wij zetten sterk in op de ondersteuning van 'Universal Design' in alle Vlaamse architectuur- en ontwerpopleidingen", zegt Somers. Zijn kabinet voorziet deze legislatuur een half miljoen euro voor het project. "We moeten alle drempels wegwerken zodat iedereen kan deelnemen aan onze samenleving", aldus nog de minister.

Bij Universal Design wordt bij het ontwerpen van een product, gebouw of dienst dus al vanaf het prille begin rekening gehouden met een zo groot mogelijke toegankelijkheid. Meer dan 800.000 Vlamingen hebben een handicap, stelt het Vlaams Agentschap Toegankelijkheid, en velen onder hen ervaren nog altijd heel wat drempels, letterlijk en figuurlijk.

Vandaag zou slechts zes procent van de bouwplannen voldoen aan de toegankelijkheidsregels. "Door onder andere in te zetten op Universal Design willen we toekomstige architecten en ontwerpers aanleren om hun ideeën om te zetten in toegankelijke ontwerpen. We starten bij de basis, zo wordt niemand uitgesloten", stelt het Agentschap in een persbericht.

Het project, genaamd Inter, bereikt meer dan 2.000 studenten architectuur en ontwerp. Twee jaar geleden werd Universal Design opgenomen in veertien opleidingen door negen onderwijsinstellingen. Dat is goed voor de helft van alle architectuur- en ontwerpopleidingen in Vlaanderen. Op de website www.udesign.world vinden docenten en studenten vanaf vandaag/donderdag een uitgebreid aanbod aan tools om Universal Design te ontdekken en te integreren in de opleiding.

De website bevat een digitale toolbox met voorbeelden en tools uit binnen- en buitenland. Daarnaast kunnen studenten hun ontwerp ook voorleggen aan een netwerk van ervaringsdeskundigen om na te gaan welke uitdagingen er zijn voor personen met een handicap.

Bron: Belga

Foto: Shutterstock