Belgische projecten in de prijzen op MIPIM Awards

Op 15 maart werden de prestigieuze MIPIM Awards uitgereikt in Cannes. Met ook dit jaar weer enkele Belgische winnaars. Het Brusselse Îlot Sacré van DDS+ won de MIPIM Award in de categorie ‘Best Residential Development’. Het Antwerpse Havenhuis van Zaha Hadid Architects was de beste in de categorie ‘Best Refurbished Building’.

Het Ilot Sacré in het centrum van Brussel ontving de award voor het beste residentiële project. Het project werd ontworpen door architectenbureau DDS+ voor promotor Galika Human Estate.

Het Ilot Sacré situeert zich in het historische hart van Brussel, gelegen op een terrein van 2.500 m², op 100 meter verwijderd van de Grote Markt, meer bepaald tussen de Beenhouwersstraat en de Grasmarkt. Het project van Galika werd gebaseerd op een eenvoudig idee: het netwerk van de historische steegjes, zoals dat bestond vóór alle huizen werden afgebroken, opnieuw tot leven brengen en een nieuwe ontmoetingsplek creëren voor de toekomstige bewoners: het Tweemanspleintje.

Het Antwerpse Havenhuis van Zaha Hadid Architects won de prijs voor het beste gerenoveerde gebouw. Het Havenhuis is de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen en biedt plaats voor de 500 medewerkers. 

Bovenop 100 jaar oude gerestaureerde brandweerkazerne bouwde Zaha Hadid Architects een dynamisch schipvormig volume waarvan de punt wijzend naar de stad het begin van het havengebied markeert. De perceptie van een geslepen diamant speelt in op het thema van Antwerpen als diamantstad. 

De MIPIM Awards worden uitgereikt in 11 categorieën.Van de 227 inzendingen werden uiteindelijk 44 projecten genonimeerd afkomstig uit 23 landen. Naast het Ilot Sacré en het Havenhuis waren er ook nominaties voor het project Rive Gauche in Charleroi (categorie 'Best Shopping Centre') en het AZ Zeno ziekenhuis in Knokke-Heist (categorie 'Best Healthcare Development'). 

Foto's: MIPIM