Bijna 160.000 bezoekers voor ingekort Batibouw

Bouwbeurs Batibouw heeft dit jaar, verspreid over zes dagen, 158.000 bezoekers naar Brussels Expo gelokt. Net als vorig jaar, toen in mei, stond de beurs in het teken van duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Heel wat bezoekers kwamen zich informeren over duurzame en energie-efficiënte oplossingen. Deze thematiek kwam ook uitgebreid aan bod op de Batibouw Academy, een speciale zone gewijd aan debatten, conferenties en praktische cases over de belangrijkste uitdagingen van de bouwsector. Het was overduidelijk een van de meest populaire stops op Batibouw 2023. ​ 

Op de beurs waren nog verschillende interessante initiatieven te ontdekken. Zoals de inspiratiezone Energy Solutions, die volledig aan energie-efficiëntie was gewijd, of aan de Flex Living zone, die inzette op alternatieven voor traditionele huisvesting. Al deze nieuwigheden droegen bij aan een hernieuwd elan voor de beurs, die bijna 158.000 bezoekers mocht verwelkomen. Een substantiële stijging tegenover de 116.000 van vorig jaar, terwijl de beurs toen nog negen dagen telde. 

Batibouw telde dit jaar ook minder exposanten. Zowat 500 bedrijven uit de bouwsector maakten hun opwachting, tegenover 600 vorig jaar en ongeveer 800 voor de coronapandemie. Als reden voor de terugval wijst organisator Fisa naar het hogere aantal faillissementen in de sector en het feit dat sommige bedrijven na de coronapandemie zelf meer zijn gaan inzetten op promotie via sociale media en influencers. "Ik ben ervan overtuigd dat sommige exposanten die dit jaar helaas afwezig waren, er in 2024 opnieuw bij zullen zijn", aldus Fisa-voorzitter Philippe Lhomme.

"Heel wat bezoekers kwamen zich informeren over duurzame en energie-efficiënte oplossingen", klinkt het. Op de Batibouw Academy kwam die thematiek ook aan bod, in debatten, conferenties en praktische cases over de belangrijkste uitdagingen van de sector.

De beurs probeerde ook zelf het goede voorbeeld te geven: de thermostaat ging bijvoorbeeld 2 graden lager en plastic voor eenmalig gebruik was niet welkom bij de eet- en drankstanden.

Fisa mikte vooraf op 150.000 bezoekers, en dat doel is dus gehaald. Vorig jaar waren het er 116.000.

Volgend jaar vindt de bouwbeurs plaats van 20 tot en met 25 februari.

Bron Belga/Fisa