Bouwsector beleefde moeilijk 2024, 2025 belooft weinig beterschap

© Shutterstock

De bouwsector heeft een moeilijk jaar achter de rug, en beterschap lijkt niet meteen in zicht. Dat blijkt uit cijfers van bouwfederatie Embuild.

De activiteit van de bouw- en installatiesector daalde in 2024 met 0,4 procent. In het bijzonder de woningbouw zit in zwaar weer: na twee jaar van krimp daalde de activiteit in 2024 nog eens met 7,3 procent, en voor 2025 verwacht de bouwsector een nieuwe krimp met 3,3 procent. 

In de sector van de woningrenovatie was er nog een lichte groei met 0,5 procent in 2024, en wordt voor 2025 een groei met 1,3 procent van de activiteit verwacht.

Om tegen 2050 klimaatneutraal te wonen, moet de renovatiesnelheid de komende jaren stevig opgetrokken worden: in Vlaanderen maal dre, in Brussel en Wallonië zelfs maal vier. Concreet zouden we in België 471 woningen per dag moeten renoveren. Vandaag zijn er dat amper144.

De bouw van nieuwe non-residentiële gebouwen (kantoren, winkels en industriegebouwen) steeg met 1,4 procent en zou ook in 2025 verder groeien. De renovatie-activiteiten daalden met 2,1 procent en zouden ook in 2025 verder dalen.

Goed nieuws kwam er van de infrastructuurwerken, met een toename van de activiteiten met 4,1 procent. Dat heeft te maken met een aantal grote infrastructuurprojecten, zoals de Oosterweelverbinding, de sluis van Terneuzen en lokale investeringen voor de verkiezingen van het afgelopen najaar. In 2025 zouden de investeringen vertragen.

Voor 2025 verwacht de bouw- en installatiesector in zijn geheel een nieuwe daling met 0,3 procent. "Het zal het vierde opeenvolgende slecht jaar worden voor onze sector", zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild. De bouwsector vraagt dat de volgende regering bouwen en verbouwen stimuleert met een btw van 6 procent op renovatie en op verkoopprojecten van sloop en herbouw en tegelijkertijd de investeringen in infrastructuur optrekt, ook al is de budgettaire context moeilijk.

Bron: Belga/Embuild