Bouwsector wil dat lagere btw op sloop en heropbouw permanent wordt

Bouwfederatie Embuild betreurt "ten zeerste" dat er vier maanden voor het aflopen van de 6 procent btw op sloop en heropbouw nog steeds geen beslissing is genomen over de verlenging van deze maatregel. 

"Deze fiscale incentive is dé hefboom om ons verouderd woningpark versneld en tijdig energieneutraal te krijgen", zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. "De voorbije jaren hebben aangetoond dat deze stimulans zeer goed werkt."

Maar zonder tussenkomst van de federale regering loopt die maatregel eind dit jaar af. En dat laat zich volgens Embuild nu al voelen in de sector. Voor de delen waarvan kan worden aangetoond dat ze uiterlijk op 31 december klaar zijn, geldt nog steeds het verlaagde btw-tarief. Lopende contracten worden nu dan ook zo veel mogelijk versneld afgewerkt, al geldt er sinds 1 juli wel een zogenaamde antimisbruikbepaling. Bij vergunningen uitgereikt vanaf die datum mag nog slechts 25 procent van het totale bedrag via voorschotfacturen aan 6 procent worden gefactureerd.

"Indien deze btw-verlaging geen verlengstuk krijgt na 2023, wordt de prijs voor energetisch bouwen en renoveren een stuk duurder voor de consument", waarschuwt Demeester. Ook de tijdelijke btw-verlaging van 6 procent op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen minder dan tien jaar oud loopt eind 2023 af. Ook die fiscale aanmoediging wil de bouwfederatie permanent verlengd zien.

Bron: Belga