Bouwvergunning kan in Brussel nu volledig online aangevraagd worden

Sinds vandaag 6 oktober kunnen stedenbouwkundige vergunningen in het Brussels Gewest online worden aangevraagd. Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet ziet dit als een grote stap voor het digitaliseren en efficiënter maken van stedenbouwkundige procedures.

De vergunning aanvragen kan via de daarvoor ontwikkelde applicatie MyPermit van urban.brussels en het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG). Voorheen moesten Brusselaars vijf exemplaren van de aanvraag neerleggen bij de administratie aan de Kunstberg, samen met alle stedenbouwkundige plannen.

De tool om een stedenbouwkundige vergunning online aan te vragen werd ontwikkeld door urban.brussels en het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG). Vanaf vandaag is het mogelijk om via de website mypermit.urban.brussels een aanvraag online in te dienen en op te volgen. Wie wil bouwen, hoeft dus niet langer ter plekke vijf papieren exemplaren in te dienen.

"Elk jaar worden er gemiddeld 800 stedenbouwkundige vergunningsaanvragen ingediend bij urban.brussels. Voortaan kan dat online via het MyPermit-platform. Dat is een grote stap voorwaarts. Door in te zetten op digitalisering en automatisering kunnen we de stedenbouwkundige procedures sneller, efficiënter en kwalitatiever laten verlopen", verklaart staatssecretaris Smet.

De online tool is voorlopig enkel te gebruiken voor stedenbouwkundige aanvragen op gewestelijk niveau. In een volgende fase, waarschijnlijk in de loop van 2023, moet het ook mogelijk worden om de aanvragen op gemeentelijk niveau digitaal te laten verlopen.

 

Bron: Belga