BRUZZ - “Jonge architecten verdienen minder dan pakjeskoeriers”

(c) Bruzz

Heel wat jonge architecten beleven een moeilijke carrièrestart. BRUZZ ging in gesprek met Pierre en Gehan, twee architecten die ervoor kozen om het architect-zijn achter zich te laten en een nieuwe weg in te slaan. Aan het woord ook Alexander De Mont, de oprichter van de actiegroep Belgian Architects United, en Jos Leyssens de voorzitter van de Orde van Architecten.

De hoge werkdruk, schijnzelfstandigheid en slechte verloning maakt dat veel architecten er (na een aantal jaar) de brui aan geven en een nieuwe weg inslaan, ver weg van de architectuur. Maar dat is vaak een heel moeilijke beslissing. Een droom die aan diggelen wordt geslagen. BRUZZ sprak met twee architecten die kozen voor een andere weg. Pierre opent binnenkort een café. Gehan heeft een eigen fietswinkel.

Alexander De Mont is één van de initiatiefnemers van de actiegroep Belgian Architects United, die het opneemt voor jonge startende architecten.

Ook Jos Leyssens, de voorzitter van de Orde van Architecten, legt de vinger op de wonde: “Onze sector is te laag vergoed en wordt te weinig naar waarde geschat.”

De Orde bracht alle betrokken partijen waaronder alle beroepsorganisaties en BAU samen in een klankbordgroep. Er is actieplan opgemaakt dat in de volgende maanden wordt uitgerold en dat alle leden in de sector nieuwe kansen biedt. 

►►► Bekijk de videoreportage op BRUZZ

Beluister ook het radio-interview met Gehan.