Cyberaanval Antwerpen maakt Vlaams noodbesluit omgevingsvergunningen nodig

Door de cyberaanval van 6 december op de stad Antwerpen komt de afhandeling van aanvragen voor omgevingsvergunningen in het gedrang. Om te voorkomen dat elke aanvrager opnieuw vanaf 0 moet beginnen en met een stilzwijgende weigering geconfronteerd wordt, neemt de Vlaamse regering een noodmaatregel.

"Zo voorkomen we massale vergunningsweigeringen voor de inwoners en ondernemers van Antwerpen én zorgen we ervoor dat het stadsbestuur de lopende dossiers op een rechtsgeldige manier kan behandelen", zegt minister van Omgeving Zuhal Demir.

De informaticasystemen van de stad Antwerpen werden op 6 december 2022 getroffen door een algemene cyberaanval. Door die aanval is de informaticatoepassing van de stadsdiensten onbeschikbaar en kan ze niet communiceren met het omgevingsloket. Het ziet er ook naar uit dat het geruime tijd zal duren alvorens de stedelijke administratie weer volledig digitaal operationeel is.

Om te vermijden dat elke aanvrager opnieuw van 0 moet herbeginnen of mogelijk geconfronteerd met een weigering omdat bepaalde termijnen niet gehaald kunnen worden, heeft de Vlaamse regering vrijdag een noodbesluit goedgekeurd. Concreet schorst de Vlaamse regering bepaalde termijnen in het kader van omgevingsvergunningverlening op en verlengt ze die met 30 dagen. "Dat moet de stad ademruimte geven om de zaken op orde te stellen, zonder dat de burgers en ondernemers met automatische weigeringen worden geconfronteerd", klinkt het.

Bron: Belga