Dit verandert er vanaf 1 januari

  • Lagere Vlaamse bouwpremie en hogere EPC-labelpremie
  • Verlaagde registratierechten in Vlaanderen en Wallonië
  • Aardgasaansluitingen niet langer toegestaan bij nieuwbouwprojecten
  • Niet-residentiële gebouwen krijgen gebouwenpas

Lagere Vlaamse bouwpremie en hogere EPC-labelpremie

Op 1 januari 2025 wordt de bouwpremie van de Vlaamse overheid, Mijn VerbouwPremie, verlaagd.

Gezinnen uit de laagste inkomenscategorie krijgen vandaag 50 procent van het factuurbedrag terug. Vanaf januari wordt dat 35 procent. Gezinnen met een gemiddeld inkomen krijgen vandaag 35 procent van het totaalbedrag terug, vanaf januari wordt dat 25 procent. 

De verbouwpremie geldt voor werken voor dak-, vloer- en muurisolatie, nieuwe ramen en deuren, elektriciteit of sanitair. De verlaging scheelt algauw 1.500 euro op een maximale factuur van 11.000 euro. Voor de hoogste inkomens, die recht hebben op een forfaitaire tussenkomst van 16 euro per vierkante meter isolatie of hoogrendementsbeglazing, verandert er niets.

Daarnaast krijgt ook wie bij de renovatie van zijn huis energetisch renoveert, vanaf 6 januari een hogere EPC-labelpremie. Die premie, ook van de Vlaamse overheid, is bedoeld voor onroerende goederen met een slecht EPC-label. Als die binnen de vijf jaar grondig gerenoveerd worden, komt de eigenaar in aanmerking voor de premie. 

Dat premiebedrag wordt vanaf volgend jaar inkomensgerelateerd. Tot 2024 kon je maximaal 5.000 euro ontvangen. Vanaf 2025 is het hoogste premiebedrag 7.000 euro.

Aan de premies voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers verandert niets, al worden de inkomenscategorieën wel geïndexeerd.

De Vlaamse Woonwaarborg, een financiële ondersteuning voor jonge kopers bij de aankoop of bouw van hun eerste woning, zou normaal gezien op 1 januari 2025 ingevoerd worden. In november raakte bekend dat die datum niet gehaald zal worden.

 

Verlaagde registratierechten in Vlaanderen

Voor de enige en eigen woning verlagen de registratierechten in Vlaanderen vanaf 1 januari van 3 naar 2 procent. De Vlaamse overheid houdt daarvoor rekening met de datum waarop de akte verleden wordt.

De voorbije jaren daalden de registratierechten voor de aankoop van de enige eigen woning al. In 2021 daalde het gunsttarief van 7 naar 6 procent, en een jaar later was er een daling naar 3 procent. Het standaardtarief ligt op 12 procent.

Tot eind 2024 bestaat nog een voordeeltarief van 1 procent voor wie een woning koopt om die binnen de vijf jaar ingrijpend energetisch te renoveren of te slopen en (deels) herop te bouwen. Dat tarief ligt vanaf 1 januari ook op 2 procent. Het ijkpunt hiervoor is de datum van het compromis.

De Vlaamse regering besliste tegelijk ook om het tarief voor aankopen door beroepsverkopers te verhogen, van 4 naar 6 procent. Onder meer vastgoedmakelaars kunnen door de Vlaamse Belastingdienst erkend worden als beroepsverkoper.

Bij de vorming van de Waalse regering, afgelopen zomer, werd bekendgemaakt dat ook daar een verlaging van de registratierechten komt voor de aankoop van de enige en eigen woning. In plaats van 12,5 procent gaat het vanaf 1 januari om 3 procent.

Verlaagde registratierechten in Wallonië

In Wallonië betaal je vanaf 1 januari 3 procent registratierechten in plaats van 12,5 procent voor een enige privéwoning. Die forse daling is een van de paradepaardjes van de nieuwe Waalse coalitie van MR en Les Engagés.

"Het doel van deze maatregel is om de toegang tot woningbezit te ondersteunen en tegelijkertijd een dynamische en aantrekkelijke economische omgeving voor gezinnen en investeerders te bevorderen", zei Waals minister-president Adrien Dolimont in een persbericht.

Gelijktijdig verdwijnen de verschillende bestaande regimes zoals het abattement voor de eerste woning, de wooncheques en het verminderd tarief voor een bescheiden woning.

Daarnaast wil de Waalse regering deze legislatuur de successierechten gevoelig verminderen, maar die aanpassing zou pas vanaf 2028 in werking treden.

Aardgasaansluitingen niet langer toegestaan bij nieuwbouwprojecten

Vanaf 1 januari 2025 is een aardgasaansluiting niet langer toegestaan in vergunningsaanvragen voor nieuwbouwwoningen.

In haar klimaatakkoord van november 2021 besliste de Vlaamse regering om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken te stimuleren. Zo mag een stookolieketel al sinds 2022 niet meer in nieuwbouw. 

Er was ook afgesproken om vanaf 2026 geen aardgasaansluitingen meer toe te laten bij nieuwbouw. Die beslissing werd in 2022 vervroegd naar 2025. Door de start van de oorlog in Oekraïne werd de discussie over de afhankelijkheid van aardgas opnieuw aangewakkerd, waardoor het verbod er sneller kwam. 

Aardgasaansluitingen waren al verboden bij grotere projecten; vanaf nu geldt dat verbod bij alle nieuwbouw. De Vlaamse regering wil zo ook het gebruik van warmtepompen stimuleren.

Bij bestaande woningen mag nog wel een nieuwe gasketel worden geplaatst, of kan er nog altijd een gasaansluiting aangevraagd worden. In het laatste geval geldt echter niet langer een begrensd bedrag van 250 euro, maar wel "de werkelijke, hogere aansluitkosten", zegt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. En bij een zogenoemde ingrijpende energetische renovatie van een gebouw moet er dan weer minstens een hybride warmtepomp geïnstalleerd worden.

Niet-residentiële gebouwen krijgen gebouwenpas

Naar analogie met de woningpas, zal vanaf 1 januari elk niet-residentieel gebouw een gebouwenpas krijgen. Daarin zit informatie rond energie, de aanwezige installaties, bodeminformatie, gegevens over de wateraansluiting en riolering, de overstromingsgevoeligheid en klimaatbestendigheid, de mobiscore en vergunningen.

De bedoeling is ook tips en advies aan de pas te verbinden om het gebouw duurzamer en energiezuiniger te maken. Gebouweigenaars kunnen anderen toegang geven om de info uit het paspoort te raadplegen.

De gebouwenpas is zowel beschikbaar voor het hele gebouw, als voor de afzonderlijke eenheden die in het gebouw aanwezig zijn.

Bron: Belga