Drie teams wedijveren om winnend ontwerp voor Belgisch paviljoen Biennale di Venezia

BIENNALE ARCHITETTURA
© Shutterstock

Als antwoord op de open oproep van het Vlaams Architectuurinstituut dienden meer dan veertig teams een voorstel in voor een tentoonstellingsconcept in het Belgische paviljoen op de 19e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia. De jury selecteerde drie teams die hun ontwerp verder mogen uitwerken

  • Buro Bas Smets, Stefano Mancuso en Valerie Trouet
    Biospheres, Natural Intelligence wil het onderzoek naar de natuurlijke intelligentie van planten tonen door het Belgische paviljoen in te richten als laboratorium.
  • Marie Pétrault, Angelique Soglo, Jeanne Mujawamariya en Arianna Fabrizi De Biani
    Measure’s constellation reflecteert vanuit een postkoloniaal perspectief op de invloed van standaarden en normen. In een interactieve installatie worden algoritmen gekoppeld aan manieren om de menselijke identiteit en schaal te meten.
  • Pauline Clarot, Sacha Ketelbuters en Leander Venlet
    Inside or Outside? legt het potentieel en de risico's bloot van renovatie op grote schaal. De focus ligt op de 'huid van een gebouw' en hoe we omgaan met de verhouding binnen-buiten.

De jury komt nog een keer samen in de laatste week van juni om te beslissen welk project wordt geselecteerd om Vlaanderen te vertegenwoordigen op de Biennale Architettura 2025.

De 19e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, vindt plaats van zaterdag 10 mei tot zondag 23 november 2025.

►►► Biennale Architettura 2025

Bron: Vlaams Architectuurinstituut