Eerste gezinswoning uit één stuk geprint in Kamp C in Westerlo

Op de site van Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, in Westerlo is maandag een gezinswoning van twee verdiepingen gepresenteerd waarvan de structuur volledig met een 3D-betonprinter werd gemaakt. Het zou de eerste keer ter wereld zijn dat een woning van een dergelijke omvang - 90 vierkante meter - met een vaststaande printer werd geprint. Het project moet de bouwsector overtuigen van de mogelijkheden van 3D-printen.

Het project maakt deel uit van het Europese project "C3PO", en kreeg steun van het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en de provincie Antwerpen. Acht partners, zowel uit de wetenschaps- als de bedrijfswereld, bundelden de krachten.



"Vanuit de Vlaamse bouwsector werd gesteld dat er de komende tien jaar niets zou gebeuren met 3D-printing en dan hebben wij het maar op ons genomen om de bouwbedrijven en de onderwijswereld mee te trekken", zegt Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C. "De technologie staat op punt, maar je moet hem in de praktijk brengen om er ervaring mee op te doen."



3D-printen zou voor de bouwsector tal van voordelen kunnen bieden, stellen de initiatiefnemers. "Als je kijkt naar duurzaamheid is dit een heel mooie oplossing", zegt Joeri Beneens van Bouwbedrijf Beneens, een van de partners in het project. "Je werkt met een minimum aan materiaal, afval en transport, wat een grote CO2-besparing kan zijn. Er komt nu nog een vervolgtraject waar wij ook mee instappen. Wij als bouwbedrijf gaan nu niet meteen al zelf een printer kopen, maar er gaan hier en daar wel geprinte woningen beginnen verschijnen."

Naast duurzaamheid zou 3D-printen ook een kortere bouwtijd, minder nood aan moeilijk vindbare arbeiders en meer vormvrijheid voor architecten betekenen.

bron: Belga