EPC voor gemeenschappelijke delen binnenkort voor elk appartementsgebouw verplicht

Tegen 1 januari 2024 moet elk appartementsgebouw in Vlaanderen beschikken over een energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gezamenlijke delen van het gebouw. Tot hiertoe gold de verplichting enkel voor grotere gebouwen, maar vanaf 1 januari moeten ook gebouwen met minder dan vier woonunits over het certificaat beschikken.

"We zien dat er nog maar een 40.000-tal EPC's voor de gemeenschappelijke delen werden opgemaakt, terwijl we schatten dat er 120.000 appartementsgebouwen zijn die onder deze verplichting vallen", zegt Lotte Ringoot, woordvoerder van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). "Heel wat appartementsgebouwen moeten dus nog een EPC van de gemeenschappelijke delen (GD) laten opmaken."

Het EPC GD van een appartementsgebouw geeft de eigenaars informatie over de energiezuinigheid van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het dak en de buitenmuren, maar ook de gemeenschappelijke verwarmingsinstallatie. De vaststellingen uit het EPC GD worden gebruikt voor het opmaken van het EPC van de individuele appartementen. Het bepaalt mee de kwaliteit van het individuele EPC, maar ook het energielabel (van A tot F) van het appartement.

Bij het niet tijdig beschikken over een geldig EPC gemeenschappelijke delen legt het VEKA aan de eigenaar of vereniging van mede-eigenaars (VME) een administratieve geldboete op tussen 500 en 5000 euro, afhankelijk van het aantal aanwezige gebouweenheden binnen het gebouw. Het betalen van deze boete geeft evenwel geen vrijstelling om over dit EPC te beschikken en het EPC zal dan alsnog moeten opgemaakt worden.

Bron: Belga