Gratis energieadvies op maat voor eigenaars van erfgoedgebouwen

© Shutterstock - illustratief beeld, Roeselare

Vanaf donderdag 21 november kunnen eigenaars van beschermde erfgoedwoningen gratis een energieadvies op maat aanvragen. Dat heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts aangekondigd. De minister wil zo drempels wegnemen voor mensen die eigenaar willen worden van een woning met erfgoedwaarde, maar die afgeschrikt worden door uitdagingen op energievlak.

Bij de verkoop of verhuur van een woning is de opmaak van een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht. Het certificaat toont hoe energiezuinig een gebouw is, en geeft aanbevelingen waar verbeteringen mogelijk zijn. 

Eigenaars van beschermde panden kunnen echter vaak niet met die aanbevelingen aan de slag gaan, omdat ze soms in strijd zijn met de erfgoedwaarden van de woning. Een beschermd glas in lood kan niet zomaar vervangen worden door driedubbele beglazing. Om deze eigenaars beter bij te staan bij het nemen van energiebesparende maatregelen, kunnen ze voortaan gratis een advies aanvragen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed

In eerste instantie komen 1.500 beschermde woningen in aanmerking. Al deze woningen hebben op dit moment een EPC-label D, E of F. In de toekomst kan het aantal woningen nog verhogen, omdat nog niet elk beschermd pand over een EPC-label beschikt. 

Het advies geeft de eigenaar inzicht in de erfgoedvriendelijke energiezuinige maatregelen die hij kan uitvoeren aan zijn pand. Het energieadvies is een advies op maat dat per schildeel (daken, vloeren, gevels en schrijnwerk) van het beschermde gebouw aangeeft welke isolerende maatregelen men kan uitvoeren zonder de erfgoedwaarde te schaden. Voor het verbeteren van de technische installaties geeft het erfgoed-tips en schenkt aandacht aan specifieke erfgoedelementen zoals de historische interieurafwerking of waardevolle verwarmingselementen.

Voor welke panden kan een energieadvies aangevraagd worden?

  • Het pand beschermd is als monument
  • Het pand beschikt over een EPC residentieel, klein niet-residentieel of gemeenschappelijke delen
  • Dit EPC is opgemaakt na 1 januari 2019
  • Het pand een energielabel F, E of D heeft

►► onroerenderfgoed.be

Bron: Belga/Agentschap Onroerend Erfgoed