Groen licht voor tweede luik scholenbouwprogramma 'Scholen van Vlaanderen'

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft het licht op groen gezet voor een tweede reeks projecten in het kader van het scholenbouwprogramma 'Scholen van Vlaanderen'. Dat programma van in totaal 1 miljard euro moet zorgen voor 450.000 m² extra schooloppervlakte. In een eerste cluster werden eerder al 27 projecten goedgekeurd. Nu komen er in een tweede cluster nog eens 38 projecten bij, goed voor 450 miljoen euro aan investeringen.

Vlaanderen investeert deze regeerperiode 3 miljard euro in schoolinfrastructuur. Dat is een half miljard euro meer dan in de vorige regeerperiode.

Voor de bouw van nieuwe scholen werkt de regering-Jambon met de intussen vertrouwde DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain - Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden). Dat zijn publiek-private samenwerkingen waarbij een private partner in samenspraak met de school de financiering aanreikt en instaat voor de bouw. Met Vlaamse steun betalen de schoolbesturen dan dertig jaar lang een beschikbaarheidsvergoeding. Nadien worden ze eigenaar van het gebouw.

Na een eerste schijf met 27 goedgekeurde projecten, kregen nu 38 bijkomende projecten, verspreid over heel Vlaanderen, groen licht. De 38 geselecteerde projecten zijn goed voor een investering van 450 miljoen euro en moeten resulteren in 162.000 m² extra schooloppervlakte.

Het scholenbouwprogramma 'Scholen van Vlaanderen' maakt het voor het eerst ook mogelijk dat modale Vlamingen hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen: het kapitaal zal in elk project opengesteld worden voor particuliere middelen. Zo kan je bijvoorbeeld aandeelhouder worden van een school in jouw buurt. "Deze scholen worden meer dan ooit de scholen voor Vlaanderen én van Vlaanderen. We geven mensen de kans om letterlijk mee te investeren in de toekomst van onze kinderen", aldus minister Weyts.

Bron: Belga