Lezing: Schaarste - rijkdom

Over het scheppen van mogelijkheden uit schaarste

Locatie
Crematorium Polderbos
Grintweg 120
8400 Oostende

We zijn te gast in Crematorium Polderbos in Oostende, een unieke locatie, ontworpen door Office Kersten Geers David van Severen, in samenspraak met kunstenaar Richard Venlet en Bureau Bas Smets. Het project zoekt op een delicate en rustige manier zijn weg naar de natuurlijke omgeving. Het grote betonnen dak toont zichzelf als een grote schuine tafel die uit het weelderige groene landschap oprijst. Het dak, bezaaid met abstracte vormen en dakramen, creëert een balans tussen het functionele en plechtige karakter van het gebouw. 

Triënnale Brugge 2024 gaat met Spaces of Possibility op zoek naar het sluimerend potentieel van de stad. Het thema nodigt uit om het vertrouwde terrein te verlaten, inspiratie op te doen en je te verbazen over hoe het ook kan. Een oefening in verbeelding; een blik op wat Brugge, en steden in het algemeen, vandaag en in de toekomst kunnen zijn. Hedendaagse kunst en architectuur worden ingezet om een ruimtelijke of mentale verschuiving mogelijk te maken.

Sprekers

Shingo Masuda, Shingo Masuda  + Katsuhisa Otsubo architects (JP)

Sinds 2007 werkt Masuda samen met Katsuhisa Otsubo aan een zeer precies oeuvre. Adaptatie – ook de titel van hun eerste monografie (2020) – geeft hun continue zoektocht naar wat echt nodig is weer. Door een meticuleuze aandacht voor detaillering en openheid naar de interacties tussen architectuur en haar omgeving laten ze zien hoe adaptatie en integratie krachtige ruimtes kunnen scheppen. “Is it truly necessary?” Onder dat credo richtten Shingo Masuda (°1982, Tokio, JP) en Katsuhisa Otsubo (°1983, Saitama, JP) hun gelijknamige architectuurpraktijk op.

Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (2007, Tokio, JP) richt zich vooral op de subtiele interventies die, vertrekkende vanuit een contextuele analyse, de karakteristieken van een locatie blootleggen. Door deze observaties te verwerken in hun projecten of aandacht te schenken aan wat anders onopgemerkt blijft, dagen de architecten het gekende uit en geven ze zo (nieuwe) betekenis en structuur aan een plek. Een gebaar waarbij interieur en exterieur samensmelten tot een architecturaal landschap dat zowel monumentaal als efemeer, vertrouwd als verwonderlijk aanvoelt voor al wie het ingebruikneemt of er voorbijwandelt.

Hoewel het bureau de afgelopen vijftien jaar vooral in Japan werkt, geniet het duo heel wat internationale belangstelling. Zo was Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects laureaat van de AR Emerging Architecture Award 2014 en won het in 2015 de prestigieuze Yoshioka Prize (Japan Architect).

Richard Venlet

Richard Venlet maakt van zijn kunst telkens een uitnodiging, tot herinterpretatie van de ruimte, tot gebruik, tot tonen, bespreken of bespelen door anderen. Zijn ‘Open Kamer’ (2006) voor de vzw Monnikenheide is een open podium voor een publiek van bomen, in de deur kijk je in de spiegel, stapt een wereld binnen of buiten. Het ‘Museum for a Small City’ (2013) in opdracht van het S.M.A.K. herdenkt de mogelijkheden van tentoonstellen, een ruimte in een ruimte herschept het museum in het museum en biedt ruimte om wisselende selecties van andere kunstwerken uit de collectie te tonen. De tentoonstellingsarchitectuur als kunstwerk op zich.

Toegang gratis voor leden
€ 10 voor niet-leden
€ 5 voor studenten
Te betalen aan de ingang
Reserveren noodzakelijk