Nieuwe ACE-publicatie geeft overzicht van architectuurbeleid in Europese lidstaten

Architectural Policies in Europe

'Architectural Policies in Europe' biedt een geactualiseerd overzicht van de actoren, de beleidsmaatregelen, de instrumenten en de initiatieven die hoogwaardige architectuur en Baukultur promoten als het nieuwe politieke ethos in Europa.

Met de steun van het Creative Europe programma van de Europese Unie brengt de ACE een nieuwe publicatie uit met de bevindingen van een pan-Europees onderzoek naar architectuurbeleid. In 'Architectural Policies in Europe' wordt een overzicht gegeven van het ontstaan en de verspreiding van architectuurbeleid over het hele continent, de belangrijkste betrokken institutionele actoren, de voortgang van de implementatie-inspanningen, hulpmiddelen en initiatieven voor de bevordering van ontwerpkwaliteit, en waarin de daaruit voortvloeiende invloed op bestuursprocessen voor stedelijk ontwerp wordt onderzocht. 

De afgelopen decennia is er steeds meer erkenning gekomen voor de rol die een kwalitatief hoogwaardige gebouwde omgeving kan spelen bij economische groei, sociale integratie, klimaatbestendigheid en culturele dynamiek. Om te proberen dit potentieel te benutten, zijn er in heel Europa verschillende beleidsinitiatieven gecreëerd met een sterke nadruk op een holistische cultuurgerichte benadering die de sleutelrol van ontwerpkwaliteit benadrukt als basis voor "geïntegreerde plannings- en ontwerpprocessen voor elke door de mens gemaakte vorm van de gebouwde omgeving in Europese steden" (EU, 2020).  

In deze context heeft een groeiend aantal Europese landen en regio's een architectuur- en Baukulturbeleid ontwikkeld dat hoge ambities stelt aan de kwaliteit van architectuur en de gebouwde omgeving. 

Download de publicatie
Lees de publicatie op ISSUU.