Regering breidt verlaagd btw-tarief sloop- en heropbouw uit naar huurwoningen

De federale regering breidt het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de afbraak en heropbouw van woningen uit naar huurwoningen. Dat heeft het kernkabinet woensdag beslist, kondigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan op een persconferentie. De bedoeling is om de bouw van betaalbare huurwoningen te stimuleren.

Sinds begin dit jaar geldt in het hele land een btw-tarief van 6 in plaats van 21 procent op sloop- en heropbouwprojecten voor de enige en eigen woning van particulieren en voor sociale huisvesting. 

Dat verlaagd tarief wordt nu uitgebreid naar heropbouwprojecten van particuliere huurwoningen. Daarvan zijn er immers te weinig, wat de prijzen opdrijft en zeker kwetsbare gezinnen in de problemen kan brengen. 

Aan de maatregel zijn wel voorwaarden gekoppeld. De woningen mogen een bewoonbare oppervlakte hebben tot 200 m², enkel woningen die gebruikt worden als hoofdverblijfplaats komen in aanmerking en de woningen moeten minstens vijftien jaar lang verhuurd worden. De huurders mogen in die periode wel wisselen, maar de woningen mogen niet worden verkocht of voor andere doeleinden worden gebruikt.

Het kernkabinet keurde ook nog een nieuwe regeling rond overuren in de bouwsector goed. Voor werken aan wegen en spoorwegen gaat het aantal fiscaal voordelige overuren per jaar van 180 naar 280. Dat moet toelaten dat de werkzaamheden vaker kunnen plaatsvinden op momenten dat er minder hinder is, zoals weekends of feestdagen.

Bron: Belga