Sofie De Caigny nieuwe directeur Vlaams Architectuurinstituut

Vanaf 1 januari 2018 neemt dr. Sofie De Caigny het roer over van dr. Christoph Grafe als directeur van het Vlaams Architectuurinstituut. Deze wissel van de wacht gaat gepaard met de oprichting van het Architectuurarchief Vlaanderen, de grootste collectie architectuurarchieven van Vlaanderen. Voor de organisatie betekent dit een fikse uitbreiding.

De Caigny: “Het Vlaams Architectuurinstituut ontwikkelt zich tot een volwaardig sectorinstituut mét een eigen collectie zoals het oorspronkelijk was voorzien, en zoals het in de ons omringende landen gangbaar is.”

De schaalvergroting van het instituut vereist een verandering van de structuur waarin de nieuwe koepelorganisatie als een samenhangend geheel zal worden geleid. Prof. dr. Christoph Grafe, die het instituut sinds 1 januari 2011 leidt en de functie naast zijn werkzaamheden als wetenschapper vervulde, draagt op 1 januari 2018 deze rol over aan mevr. dr. Sofie De Caigny. Zij was de voorbije jaren coördinator van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, dat wordt samengevoegd met het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen tot het Architectuurarchief Vlaanderen. Sinds 2006 vertegenwoordigt Sofie De Caigny het Vlaams Architectuurinstituut binnen ICAM (International Confederation of Architectural Museums), waar zij sinds 2014 de rol van secretaris-generaal vervult.

Meer over de aanstelling van Sofie De Caigny en de transitie van het VAi.