Terugblik: Provincialism => Globalisation, naar een betere Orde van Architecten

60 jaar Orde, Brussel - © Isabelle Pateer

Op donderdag 21 september vond in De Warande in Brussel het vierde deel plaats van de vijfdelige debatreeks die de Vlaamse Raad dit jaar organiseert in het kader van 60 jaar Orde van Architecten. Lees het verslag, beluister de podcast en bekijk de fotoreportage.

Tijdens het vierde deel van de vijfdelige debatreeks in het kader van 60 jaar Orde van Architecten werd het vraagstuk behandeld over de noodzaak van nabijheid en het belang van een regionale werking. Er werd ook dieper ingegaan op de algemene werking van de Orde van Architecten: hoe efficiënt en transparant is ze? Is haar taak voor iedereen duidelijk? Wat verwachten architecten van hun Orde? Stemmen haar structuur en takenpakket nog overeen met de maatschappelijke realiteit? 

Een 80-tal personen, in de eerste plaats architecten, woonden het evenement bij. Tijdens het debat werden een aantal stellingen voorgelegd waarover kon gestemd worden. De aanwezigen hadden ook de mogelijkheid om live vragen te stellen.

In zijn openingswoord had federaal parlementslid en voormalig minister Koen Geens het onder meer over de architect als vrije beroeper en ondernemer, de onderlinge competitie bij architecten en het tuchtreglement.

Daarna nam Jos Leyssens, de voorzitter van de provinciale raad Vlaams-Brabant en Brussel-Hoofstad, de aanwezigen mee terug in de tijd voor een historiek van de Orde van Architecten en de architectenwetten. Verderop gaf hij tekst en uitleg over de huidige structuur en werking van de Orde en over hoe het wettelijke takenpakket vandaag wordt ingevuld.

Na het introductiegedeelte volgde het panelgesprek met Goedele Wachters als moderator. De panelleden, dat waren: Carmen Osten, zaakvoerder osten architecten en docent Faculteit Architectuur KU Leuven, Sarah Flebus, zaakvoerder hasa architecten en gastdocent Departement Architectuur KU Leuven, Jos Leyssens, zaakvoerder Licence to Build architects-engineers en voorzitter provinciale raad Vlaams-Brabant en Brussel-Hoofdstad en John Eyers, CEO Jaspers-Eyers Architects.

De videobijdragen waren van Ruth Schagemann, de voorzitter van de Architect's Council of Europe. Zij belichtte het spanningsveld tussen het globale Europese beleid en de autonomie van de lidstaten. Ze legde ook uit hoe het Duitse equivalent van de Orde van Architecten, de Bundesarchitektenkammer, precies in elkaar zit. Vervolgens gaf ze een korte uiteenzetting over de drie grote modellen waarbinnen het beroep van architect in Europa wordt gereglementeerd.

Schrijfster Sanne Huysmans zorgde voor het filosofische intermezzo: "Lokaal is een keuze van wereldformaat".

  • Vragen:

Zijn de culturele provinciale verschillen bij ons relevant genoeg om een provinciale werking te rechtvaardigen?

  • Ja  20%
  • Neen  80%

Moeten we in ons land blijven werken met het huidige model?
De Orde moet:

  • haar huidige ex ante model behouden (BE, FR, IT, DU)           69%
  • evolueren naar het ex-post model (Scandinavië)                    17%
  • evolueren naar het hybride model (NL, UK)                             14%

Stemt de huidige structuur en het huidige takenpakket van de Orde nog overeen met de maatschappelijke realiteit?
Het takenpakket van de Orde van Architecten:

  • moet blijven zoals het is (zoals omschreven in W63)          38%
  • moet worden uitgebreid                                                         51%
  • moet worden ingekrompen                                                    10%

Beluister de podcast

03:40: keynote door Koen Geens

19:38: historiek en toelichting huidige structuur en context door Jos Leyssens

41:00: panelgesprek

Met dank aan Isabelle Pateer voor de fotoreportage.

Foto's © Isabelle Pateer