The Role of Practice - lezing door sir David Alan Chipperfield

copyright Ingrid Stojnic

De lezing wordt gevolgd door een panelgesprek met Francis Kéré, laureaat van 2022, en Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal, laureaten van 2021. Het evenement is live te volgen via YouTube, Facebook en Instagram.

De Pritzker Architecture Prize presenteert The Role of Practice, the 2023 Laureate Lecture and Panel Discussion, op dinsdag 23 mei om 15.40 uur, in samenwerking met de Nationale Technische Universiteit van Athene en met medewerking van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, de Universiteit van Patras en de Technische Universiteit van Kreta.  

Sir David Alan Chipperfield CH, laureaat van 2023, zal nadenken over de rol, de verantwoordelijkheden en de mogelijkheden van de architectuurpraktijk. Hij zal nagaan hoe de architectuur is gedomineerd door marktkrachten en steeds verder van haar plaats is geraakt, net nu de uitdagingen van de klimaatcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de sociale ongelijkheid de urgentie voor een meer proactieve positie hebben vergroot. 

 

"We zien architectuur als een resultaat, het fysieke object, en we proberen architectuur te meten aan dit resultaat. Maar onze bezorgdheid kan niet alleen gericht zijn op wat we bouwen. We moeten kijken naar de manier waarop we bouwen, hoe we bouwen, voor wie we bouwen en waar we bouwen. Alleen door verder te gaan dan de voorgeschreven verantwoordelijkheden van de architectuurpraktijk, door de grenzen waarbinnen de architectuur opereert ter discussie te stellen, kunnen we een passend antwoord geven op de existentiële kwesties waarmee we geconfronteerd worden," aldus Chipperfield.

Het evenement zal wereldwijd te bekijken zijn op https://www.youtube.com/watch?v=98BecS6dcok of YouTube @SchoolofArchitectureNTUA, en via Facebook en Instagram Live @PritzkerArchitecturePrize.

David Chipperfield is de 52e laureaat van de Pritzker Architecture Prize, en woont in Londen en leidt aanvullende kantoren in Berlijn, Milaan, Shanghai en Santiago de Compostela. De ceremonie voor de Pritzker Prize 2023 wordt in mei gehouden in Athene.