Vier Belgische projecten op shortlist EU Mies Awards

AmalAmjahid-&bogdan-©CorentinHaubruge

Op 17 januari maakten de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe de shortlist bekend met daarop de 40 projecten die nog kans maken op een Mies van der Rohe award, de EU-awards voor hedendaagse architectuur. Ook vier Belgische projecten zijn nog steeds in de running:  het Gemeenschapscentrum in Molenbeek van &bogdan, openluchtzwembad FLOW van Decoratelier Jozef Wauters in Anderlecht, brandweerkazerne Dilbeek van Studio SNCDA en, opmerkelijk gezien de commotie errond, ook het Het Steen in Antwerpen van noAarchitecten.

Een zevenkoppige jury bracht de lijst van 362 genomineerde projecten terug tot een shortlist met 40 projecten. De projecten op de shortlist zijn verspreid over 38 Europese steden in 33 regio's en 20 landen. Vlaanderen en Brussel tellen elk dus twee projecten.

Spanje is koploper met 6 projecten, gevolgd door België en Duitsland met elk 4 projecten. Kroatië, Frankrijk en Portugal tellen elk 3 projecten. Oostenrijk, Slovenië en Zweden elk 2. De andere projecten op de shortlist zijn verdeeld over Estland, Georgië, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slovakije en Tsjechië.

In de selectie van 40 projecten op de shortlist vinden we een mix van verschillende programma's. Bij de helft van de projecten gaat het om collectieve huisvesting, culturele gebouwen en scholen. De andere helft bestaat uit projecten rond voeding, overheden, gezondheid, industrie, infrastructuur, landschap, gemengd gebruik, eengezinswoning, sport & vrije tijd en stedenbouw. Allemaal creëren ze hoogwaardige leefomgevingen voor iedereen.

Ga naar de Belgische projecten op de shortlist:

De volledige shortlist: eumiesawards.com/architecture-emerging/40-shortlisted-works-2024

De finalisten van de EU Mies Awards 2024 worden in februari bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaars kennen we half april. De uitreiking van de prestigieuze Europese architectuurprijs vindt plaats op 13 en 14 mei 2024 in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona.