Vlaams Parlement keurt vereenvoudigde vergunningsprocedures en Omgevingsbesluit goed

Afbeelding shutterstock
© Shutterstock

Het Vlaams Parlement heeft licht groen gegeven voor een grondige hervorming van de vergunningsprocedures. Met een decreet snoeit Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in de verschillende procedures om een omgevingsvergunning aan te vragen. Er komt één basisprocedure met een beslissingstermijn van zestig dagen.

Vlaanderen telt op dit moment vijf verschillende procedures om een omgevingsvergunning aan te vragen, allemaal met andere beslissingstermijnen tussen de 60 en 180 dagen. Het valt bovendien geregeld voor dat de aanvraag helemaal opnieuw moet worden ingediend als er en cours de route bijsturingen moeten gebeuren. 

Kafka, vond Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Zij snoeide drastisch in de wirwar aan omgevingsvergunningsprocedures en vereenvoudigde het geheel tot één modulaire basisprocedure van 60 dagen met een grote flexibiliteit voor bijsturingen. 

Het decreet, waaraan ruim twee jaar is gewerkt, kreeg vorige week definitief groen licht binnen de regering en nu op de valreep dus ook van het parlement. 

Voor projecten waarvoor niet enkel een vergunning maar ook een beperkte planwijziging vereist is, voert het decreet ook het Omgevingsbesluit in. Dit besluit neemt slechts 180 dagen in versus twee tot vier jaar bij een klassiek ruimtelijk uitvoeringsplan, wat dus een belangrijke tijdswinst oplevert.

Bron: Belga