Vlaams regeerakkoord - reactie Embuild Vlaanderen en Bouwunie
Bouwfederatie Embuild Vlaanderen ziet in het Vlaams regeerakkoord "verschillende kapstokken" om mee aan de slag te gaan. De federatie heeft wel bedenkingen bij de afschaffing van het verstrengingspad voor de renovatieplicht. Sectororganisatie Bouwunie kan zich dan weer vinden in een versoepeling van de renovatieplicht. Bouwunie benadrukt wel dat een optimalisatie van de renovatieverplichting op lange termijn noodzakelijk wordt om de klimaatdoelstellingen te halen.
Embuild Vlaanderen: "Snel overgaan tot actie"
Bouwfederatie Embuild Vlaanderen ziet in het Vlaams regeerakkoord "verschillende kapstokken" waar de bouwsector mee aan de slag kan gaan, zoals de prioriteit die gelegd wordt bij betaalbaar en kwaliteitsvol wonen. "Belangrijk is nu om snel over te gaan tot actie en doelgerichte maatregelen om dit te realiseren", zegt de federatie zaterdag 28 september in een persbericht.
Andere punten uit het regeerakkoord die Embuild Vlaanderen positief onthaalt, zijn onder meer het verder aanpakken van de klimaatuitdaging, de focus op innovatie, extra investeringen in infrastructuur, het verbeteren van het vergunningsbeleid en het doorvoeren van administratieve vereenvoudiging.
Niet alles is positief; zo heeft de federatie bedenkingen bij de afschaffing van het verstrengingspad voor de renovatieplicht. "De renovatieplicht wordt beperkt tot op het huidige niveau van label D", staat daarover in het regeerakkoord van de volgende Vlaamse regering. "Maar we reiken vooral de hand uit naar de toekomstige regering en ministers om samen na te gaan hoe we de komende jaren de toekomst van het bouwen - en daarmee ook van Vlaanderen - vorm kunnen geven", zegt direcrteur-generaal Caroline Deiteren.
Bouwunie: "Optimalisatie renovatieplicht noodzakelijk om klimaatdoelstellingen te halen"
De Bouwunie is tevreden dat er een Vlaams regeerakkoord is, dat een einde maakt aan een onzekere periode. De sectororganisatie kan zich onder meer vinden in een versoepeling van de renovatieplicht, maar benadrukt wel dat een optimalisatie van de renovatieverplichting op lange termijn wel noodzakelijk wordt om de klimaatdoelstellingen te halen.
"Op korte termijn creëer je meer financiële zuurstof voor consumenten. Maar op lange termijn dringt een optimalisatie van de renovatieverplichting zich wel op, willen we de klimaatdoelstellingen halen. Bovendien blijft de stelregel: hoe beter je renoveert, hoe meer energie je bespaart en dus hoe minder je betaalt", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens in een persbericht.
Volgens de bouworganisatie is het dus belangrijk om op langere termijn toch naar een hoger label te renoveren. Bouwunie herhaalt dan ook haar voorstel van een individueel renovatiemasterplan. Dat is een plan dat kopers binnen de twee jaar na aankoop moeten indienen en dat aantoont hoe ze over een periode van 10 tot 15 jaar naar een hoger label dan D gaan renoveren. Bouwunie is alvast vragende partij om samen met de nieuwe regeringsleiders dergelijk renovatiemasterplan uit te rollen.
Met zo'n plan worden volgens Bouwunie zogenaamde lock-ins vermeden. "Bijvoorbeeld wanneer je vlug het dak isoleert om het label D te halen, terwijl je eigenlijk de volledige dakstructuur had moeten aanpakken", klinkt het. "Het individueel renovatiemasterplan geeft consumenten niet alleen meer tijd om te renoveren (10 tot 15 jaar), waardoor het financieel ook haalbaarder wordt, maar ook een vooruitzicht op een gestructureerde, gefaseerde uitrol van de noodzakelijke investeringen om tot een beter label te komen."
Bron: Belga