Vlaamse regering voorziet te weinig geld voor bouwshift en klimaatdoelstellingen
De Vlaamse regering voorziet te weinig middelen voor de bouwshift en de klimaatdoelstellingen. Tot die conclusie komt het Rekenhof in haar analyse van de begroting voor volgend jaar. Zonder extra geld wordt de bouwshift "moeilijk te realiseren".
Met de bouwshift wil Vlaanderen het extra ruimtebeslag reduceren naar 3 hectare per dag tegen 2025 en 0 hectare per dag tegen 2040. "Maar binnen de begroting van het Vlaams Klimaatfonds is er tot en met 2026 geen vrije ruimte meer om het flankerend beleid voor de implementatie van de bouwshift te financieren", stelt het Rekenhof vast. "Ook daarna blijft het onzeker dat er binnen het Vlaams Klimaatfonds marge vrijkomt voor de bouwshift. Zonder bijkomende financiering zal de doelstelling om het ruimtebeslag te reduceren moe ilijk te realiseren zijn."
Ook de doelstellingen voor de reductie van de CO2-uitstoot, die ons worden opgelegd door Europa, worden moeilijk te behalen, waarschuwt het Rekenhof. "De begroting voorziet niet in bijkomende middelen voor de financiering van bijkomende klimaatmaatregelen met het oog op het behalen van de Vlaamse emissiereductiedoelstellingen, wegens onvoldoende verwachte inkomsten voor het Vlaams Klimaatfonds na aftrek van de al besliste uitgaven", is te lezen in de analyse. "Dat hypothekeert de mogelijke versterking van de Vlaamse aanpak voor het behalen van de Vlaamse broeikasgasemissiereductiedoelstelling van -40 procent en de Belgische doelstelling van -47 procent tegen 2030."
Als Vlaanderen niet voldoende zelf reduceert, zal het emissieruimte moeten aankopen bij andere Europese lidstaten, wat opnieuw een impact op de begroting heeft.
Net als de vorige regering, houdt ook deze coalitie de bouwkosten van de Oosterweelverbinding buiten de begroting. Het gaat volgend jaar om 801,8 miljoen euro. Het Rekenhof wijst er opnieuw op dat daarvoor geen toestemming is van Europa, dat toekijkt op de tekorten van de lidstaten. "Tot vandaag is er nog altijd geen herziening van de voorwaarden van de flexibiliteitsclausule voor strategische investeringen en tellen de bouwkosten van het Oosterweelproject mee voor de toetsing van de Europese begrotingsnormen", waarschuwt het Rekenhof opnieuw.
Tot slot gaat de begroting ook uit van te gunstige economische parameters, maar dat is een gevolg van het feit dat die gegevens sinds de opmaak van de begroting naar beneden werden bijgesteld. Het Planbureau stelde de groei intussen bij van 1,4 procent naar 1,1 procent. De verwachte inflatie steeg dan weer, van 2,8 procent naar 3,2 procent.
Bron: Belga