bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

147 gebouwen gecontroleerd op toegankelijkheid, geen enkel geslaagd

Het is slecht gesteld met de aandacht voor de toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit een evaluatierapport van expertisecentrum Inter. Bij wijze van steekproef werden 147 gebouwen onder de loep gelegd: van vergunningsaanvraag tot realisatie. Het centrum stelde vast dat niet één voldoet aan de wetgeving. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen .

Wendy Metten, algemeen directeur van het expertisecentrum, ziet verschillende redenen waarom de verordening, die een basistoegankelijkheid oplegt in openbare gebouwen en andere gebouwen waar veel volk komt, dode letter blijft. "Mensen vrezen nog altijd dat aandacht voor toegankelijkheid bakken geld kost. Dat hoeft echt niet zo te zijn. Bovend ien is de wetgeving nog altijd niet voldoende bekend bij architecten en ambtenaren. En toegankelijkheid is als een examen waarvan je op voorhand weet dat je gedelibereerd wordt. Er is niemand die achteraf komt kijken of alles in orde is."

Metten komt in het Vlaams Parlement haar rapport toelichten. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyden (Open Vld) werkt al langer rond de problematiek en onderschrijft haar mening dat er meer gesensibiliseerd moet worden. "Goede toegankelijkheid is een bonus voor iedereen", zegt hij. "Bijvoorbeeld vrouwen met hakken varen daar ook wel bij." Hij pleit ervoor om toegankelijkheid op te nemen in de antidiscriminatiewetgeving.

Bron: Belga Press

24 juni 2020