Batibouw - Ruim zes op de tien Belgen buiten stadscentra bereid kleiner te gaan wonen

Ruim zes op de tien Belgen die nu buiten de stadscentra wonen, zijn bereid kleiner te gaan wonen om dichter bij publieke voorzieningen te kunnen leven. Dat is één van de bevindingen in een studie van ING België naar aanleiding van Batibouw 2020.

De ING-studie (Focus Real Estate 2020) bevestigt dat er sprake is van een groeivertraging in de bouwsector. Maar met een groei van zowat 4 procent groeit de sector wel nog steeds vier keer zo snel als de rest van de economie. Verwacht wordt dat de groei in de sector zich in de eerste helft van 2020 zal stabiliseren "net onder de 4 procent".

Batibouw is altijd ook een moment om te kijken naar de bouwtrends van de toekomst. Zo zoomt de bouwbeurs dit jaar in op groene en circulaire woningen en ook op 'smart homes'. Smart homes zijn woningen waarvan het gemak en comfort bovengemiddeld is door het gebruik van technologie, denk bijvoorbeeld aan een automatische draadloze stofzuiger, een slimme thermostaat of apparaten die werken op spraaktechnologie. De interesse voor smart homes is alvast sterk aan het groeien. Sinds 2013 is het aantal zoekopdrachten op Google naar smart homes aan het stijgen, maar in 2019 was er echt sprake van een boost.

Een andere trend is kleiner wonen. Die trend is al een tijdje aan de gang, zeker in Vlaanderen. In Vlaanderen daalde de woonoppervlakte met meer dan 25 procent tussen 1998 en 2018. In Wallonië en Brussel is die trend iets minder zichtbaar. Kleiner wonen wordt vaak gezien als een oplossing voor de dalende betaalbaarheid van nieuwe woningen.

Uit de ING-studie blijkt dat 64 procent van de Belgen die nu buiten de stadscentra wonen wel bereid zou zijn een deel woonruimte op te geven om dichter bij publieke voorzieningen (bv. winkels en restaurants) te wonen. Er is dus wel een markt "voor kleinere en centraal gelegen woningen", concludeert de studie. "De vraag is wel of de lagere kostprijs van de kleinere woningen niet gecompenseerd wordt door de hogere grondprijzen in de (stads)kernen. Als de hogere grondprijzen de lagere bouwkost teniet doen, dan wordt kleiner wonen niet beter betaalbaar", staat nog wel te lezen in de studie.

 

Bron: Belga