bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

België drie keer in de prijzen op Nederlandse ARC Awards

In Amsterdam werden op donderdag 12 november de ARC20 Awards uitgereikt, de jaarlijkse architectuurprijzen van het magazine de Architect. Van de zes uitgereikte ARC20 Awards gingen er drie naar Belgische projecten of ontwerpers. De ARC20 Architectuur Award was voor het Maritiem Station in Brussel door Neutelings Riedijk Architecten. Jasper Stevens en Karel Verstraeten (FELT architecture & design) wonnen de ARC20 Jong Talent Award. Ook de ARC20 Detail Award ging naar Gent met Woning JJ van Ae-Architecten.

Het historische Maritiem Station (Gare Maritime) op de site van Tour & Taxis in Brussel, ooit het grootste goederenstation van Europa, werd door Neutelings Riedijk Architecten omgevormd tot een nieuwe overdekte stadswijk die ruimte biedt voor werken, wandelen, winkelen, eten en beleven. Onder de bestaande constructie werden twaalf houten paviljoenen geplaatst die gezamenlijk de nieuwe invulling van 45.000 vierkante meter herbergen. Daartussen is, zoals in een echte stad, een structuur van boulevards, straten, parkjes en pleinen ontstaan. 

Het historische gebouw werd zorgvuldig gerestaureerd door Jan de Moffarts Architecten, Bureau Bouwtechniek, Ney & partners en Boydens engineering. De inrichting van de openbare ruimte en het groen is verzorgd door landschapsarchitecten OMGEVING.

Nieuw soort stedelijkheid

De jury was onder de indruk van de manier waarop Neutelings Riedijk Architecten met dit project bijdraagt aan de revitalisering van dit stadsdeel van Brussel. “De architecten zijn erin geslaagd enorm veel vierkante meters toe te voegen. Tegelijkertijd deinzen ze er niet voor terug om ruimtes leeg te laten. Dat heeft geresulteerd in een mix van een nieuw soort stedelijkheid. Bovendien geeft het project door middel van hergebruik en de toevoegingen van hout een goed antwoord op het vraagstuk rondom duurzaamheid. Daarmee is het Maritiem Station een prachtig voorbeeldproject voor de hedendaagse ontwerpopgaven in de architectuur.”

ARC20 Architectuur Award

De ARC20 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met verrassende architectuur. Voor de ARC20 Architectuur Award zijn in totaal 138 projecten ingezonden. Daaruit selecteerde de jury drie nominaties: het Maritiem Station in Brussel, Forum Groningen en Fort van Hoofddorp.

Jasper Stevens en Karel Verstraeten © FELT architecture & design ARC20 Jong Talent Award

De ARC20 Jong Talent Award ging dit jaar naar Jasper Stevens en Karel Verstraeten (FELT architecture & design). De jury was onder de indruk van het ondernemerschap van het Gentse duo. In korte tijd hebben Stevens en Verstraeten een indrukwekkend portfolio opgebouwd.

ARC20 Detail Award

ARC20 Detail Award ging naar Woning JJ door Ae-Architecten, ook uit Gent. De jury toonde veel waardering voor het gevoelige ontwerp van Woning JJ. "Op elk knooppunt zijn briljante keuzes gemaakt, waardoor alles samenvalt in dit project."

Vanwege de Covid-19-maatregelen vond de uitreiking van de ARC20 Awards dit jaar plaats in de studio van Mediahaven Amsterdam. U kan de prijsuitreiking herbekijken op het YouTube-kanaal van de Architect.

Meer over de ARC Awards vindt u op www.dearchitect.nl

Bekijk ook het beeldverslag

Foto's: Filip Dujardin

Bron: de Architect


Afbeeldingen

13 november 2020