Btw op sloop en heropbouw wordt (tijdelijk) verlaagd naar 6 procent

Het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw is goedgekeurd. Dat bevestigde het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem op 2 november. De maatregel geldt al vanaf 1 januari 2021 en dit voor een periode van 2 jaar. Voor Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele is de btw-verlaging niet ambitieus genoeg.

De verlaging van het tarief naar 6 procent was al aangekondigd in het nieuwe regeerakkoord. De nieuwe regeling werd vrijdag 30 oktober goedgekeurd, maar raakte maandag 2 november pas bekend. Concreet gaat het om de uitbreiding van het verlaagd btw-tarief van 6 procent naar het hele Belgische grondgebied en dat voor de afbraak van gebouwen en heropbouw van woningen. Die mogen maar een maximum bewoonbare oppervlakte van 200 m2 hebben en het moet gaan om een eigen en enige woning. Vandaag geldt al een verlaagde btw van 6 procent op sloop en heropbouw in 32 stedelijke gebieden.

Bedoeling is zowel burgers en de bouwsector een belangrijke fiscale stimulans geven, luidt het in een persbericht van de minister van Financiën. "Door de coronacrisis lopen de orderboekjes van aannemers leeg en blijven nieuwe opdrachten uit. Deze maatregel wordt heel expliciet genomen om de bouwsector, die door de coronacrisis alsmaar meer onder druk komt te staan, te ondersteunen. Deze maatregel zal de koopkracht van burgers en gezinnen verhogen omdat zij nieuwe woningen kunnen verwerven tegen een lagere kost."

De Confederatie Bouw en de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) reageren alvast tevreden. De btw-verlaging is belangrijk voor stadsvernieuwing, verdichting en het duurzamer maken van ons woningpark, benadrukken de twee organisaties. "We vinden het zeer positief dat deze fiscale maatregel niet enkel geldt voor particulieren die een huis slopen en heropbouwen, maar ook wanneer die particulieren een woning kopen die door professionele bouwheren en promotoren heropgebouwd wordt na aankoop en afbraak van één of meerdere oude panden", laten ze weten in een persbericht.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem laat voorts maandag weten dat ook een hele reeks fiscale maatregelen die ingaan op 1 januari 2021 zijn goedgekeurd. Het gaat onder meer om de verhoogde investeringsaftrek, de belastingvermindering voor kinderoppas, de belastingvrije som voor mantelzorg en het einde van de fiscale regularisatie.

Voor Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele is de btw-verlaging niet ambitieus genoeg. "Dat is een inperking in vergelijking met de bestaande wetgeving. Een woning om te verhuren bijvoorbeeld komt niet meer in aanmerking voor een btw-verlaging", zegt hij. "In de regeling die vandaag voor de 13 Vlaamse centrumsteden geldt, is de enige voorwaarde dat het om een woning moet gaan. Simpel én duidelijk."

De minister spreekt ook van een gemiste kans omdat de huidige regeling voor de 13 Vlaamse centrumsteden blijft bestaan, naast de nieuwe. "De oproep van de Vlaamse regering was om alle steden en gemeenten gelijk te schakelen naar de huidige regelgeving."

Minister Diependaele gaat contact opnemen met de bouwsector om de gevolgen hiervan in kaart te brengen. De Vlaamse minister wil ook het overleg opstarten met zijn federale collega's om de regeling te remediëren en ambitieuzer te maken.

Bron: Belga