bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Commissie zet licht op groen voor eengemaakte woon- en energiepremie

De gemeenschappelijke commissie Energie en Wonen in het Vlaams Parlement zette 20 oktober het licht op groen voor de vereenvoudigde en eengemaakte woon- en energiepremie. Bedoeling is dat particulieren en bedrijven in de tweede helft van 2022 via één online loket een premie kunnen aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen.

"Door de administratieve mallemolen een halt toe te roepen en alles eenvoudiger te maken, willen we ervoor zorgen dat meer Vlamingen de intentie om te renoveren omzetten in daden", zeggen ministers Matthias Diependaele (Wonen) en Zuhal Demir (Energie).

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, maar wie nu wil renoveren, moet zich eerst door een kluwen van procedures en premies worstelen. Verbouwers worden van hot naar her gestuurd tussen de verschillende bevoegde instanties en vinden niet altijd vlot hun weg in het bos aan premies.

De Vlaamse regering heeft daarom al langer plannen om te komen tot een vereenvoudigde en eengemaakte woon- en energiepremie. De bedoeling is dat aanvragers in de toekomst - er is sprake van de tweede helft van 2022 - op één unieke plaats terecht kunnen om ondersteuning bij hun verbouwingen aan te vragen.

In het Vlaams Parlement hebben de plannen nu een horde genomen door de goedkeuring in de gemeenschappelijke commissie Energie en Wonen.

Om de premieaanvragen zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, komt er een uniek loket met daarin zowel de verbouw- en renovatiepremies en de premies van netbeheerder Fluvius.

De eengemaakte premie zal werken met drie doelgroepen (twee inkomensafhankelijke en een algemene doelgroep) en acht categorieën van werken. Die werken gaan van dakrenovatie en buitenmuurrenovatie naar gascondensatieketels en hernieuwbare energie.

Voor de eengemaakte premie wordt er ook gesleuteld aan de voorwaarden. Een belangrijke wijziging is dat voortaan woningen die minstens 15 jaar in gebruik zijn, in aanmerking komen voor de meeste premies. Voor investeringen in hernieuwbare energie moet de woning al minstens 5 jaar vergund zijn en moet de EPB-aangifte al conform de eisen zijn ingediend.

Meer info: www.vlaanderen.be/eengemaaktepremie

Bron: Belga

20 oktober 2021