Coronavirus - Kortere wachttijden in de bouw 

Wie wil bouwen zal vrij snel aan de slag kunnen. De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat aannemers al binnen de 3 à 6 maanden kunnen beginnen. Bouwlustigen kunnen alvast volgende maand terecht bij Batibouw, dit jaar wel virtueel.

De onzekerheid door de coronapandemie zorgt ervoor dat mensen de hand op de knip houden. Dat merken ook de bouwbedrijven. Eén aannemer op de drie zegt minder opdrachten dan normaal te hebben, vertelt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie, de spreekbuis voor de zelfstandigen en kmo's in de bouw in Vlaanderen.

Gevolg: wie wil bouwen zal dit sneller kunnen. Wie naar een aannemer stapt, zal binnen de 6 maanden kunnen beginnen bouwen. "Bij sommigen kan dat al binnen de drie maanden", aldus Waeytens.

Dat is vrij snel. Een paar jaar geleden duurde het al gauw negen maanden of zelfs langer dan een jaar om te kunnen beginnen bouwen.

De pandemie maakte dat de bouwactiviteit in 2020 naar schatting 4 à 6 procent is gedaald. Vooral de bouw van appartementen kreeg klappen. Dit jaar moet een overgangsjaar worden, met nog steeds 3 procent minder woningen die zouden worden gebouwd, zo verwacht de Confederatie Bouw, die de Belgische bouwbedrijven vertegenwoordigt.

In 2022 moet het herstel komen. Het beschikbaar inkomen van de gezinnen, de aanhoudende lage rente en steunmaatregelen zoals een verlaagde btw voor afbraak en heropbouw moeten voor dat herstel zorgen, verwacht Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van Confederatie Bouw.

Wie wil bouwen kan alvast opnieuw terecht bij Batibouw. De bouwbeurs gaat dit jaar wel virtueel door, als gevolg van de gezondheidscrisis, en dit van 27 februari tot en met 7 maart, telkens tussen 10.00 en 19.00 uur. Op donderdag 4 maart is er een nocturne tot 21.00 uur. De bouwbeurs is dit jaar gratis.

De organisatoren van Batibouw verwachten op hun virtuele platform zo'n 200 exposanten, en hopen toch 150.000 bezoekers te kunnen trekken. Die zullen aan de hand van een chatbox begeleid worden door de beurs, en zullen rechtstreeks kunnen overleggen met exposanten, via videocalls en chatberichten.