bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

De winnaars van de FEBE Element Awards 2017

Jaarlijks organiseert FEBE, de federatie van de Belgische prefab betonindustrie, de FEBE Element Awards. 8 Office Architects |Fondu Landscape Architects, AM Assar Architects | Artau | Hoet+Minne, Crepain Binst Architecture en Architecten Peter Bovijn + Sophie Watelle vallen dit jaar in de prijzen. Hieronder een overzicht van de verschillende categorie├źn.

Outstandig Precast: Skywalk & Inkomgebouw - ZOO Antwerpen

Het masterplan 2020 voor de ZOO van Antwerpen voorziet de realisatie van een hedendaags inkomgebouw. Op het dak van de nieuwbouw vinden we een 225 meter lang betonnen wandelpad, de zogenaamde ‘skywalk’. De nieuwbouw smelt als het ware samen met de reeds aanwezige materialen in de ZOO. De grootformaattegels sluiten naadloos aan op de historische paden in het park. Dankzij de doordachte materiaalkeuze en de helling van ongeveer 4% blijft het looppad in alle weersomstandigheden vlot beloopbaar en wordt het niet glad.

Architect: 8 Office Architects – Fondu Landscape Architects

Precast in Structures: Ziekenhuiscomplex CHC - Luik

Het Centre Hospitalier Chrétien (CHC) in Luik is een van de grootste ziekenhuizen in België en heeft alle faciliteiten om in de hedendaagse technische apparatuur van een ziekenhuis te voorzien. Het ziekenhuis omvat 720 conventionele ziekenhuisbedden en 120 bedden voor dagopnames. Het zal uiteindelijk een bezetting van meer dan 2.000 personen hebben.

Architect: AM Assar Architects – Artau – Hoet+Minne

Precast in Buildings: Woods, Leuven

Dit groen getinte gebouw is een markante verschijning aan de rand van het nieuwe park Belle Vue, langs de spoorweg aan het station van Leuven. Het vormt het eindpunt van de stedenbouwkundige ontwikkeling Kop van Kessel-Lo. Door zijn schaal en vorm fungeert het gebouw als baken, het markeert de groene parkstrip en vormt tegelijk een contrapunt voor de toren van het tegenoverliggende Provinciehuis.

Architect: Crepain Binst Architecture

Precast in Infrastructure: de dijk van Givet (FR)

In het Franse Givet werd een wandelweg naast de Maas gerealiseerd. Geprefabriceerde betonnen keerwanden dienen er als praktische oplossing om een gelijk niveau voor de weg te realiseren en een fundering voor de brug die wandelaars toegang verschaft tot de bossen van Givet. De keerwanden hebben naast een grondkerende ook een waterkerende functie.

Precast in Landscape: Speelplaats Sint-Leo Hemelsdaele - Brugge

530 unieke tegelontwerpen van het formaat 60x60 cm vormen de eye-catcher van de speelplaats van basis- en kleuterschool Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge. Juf Stephanie Cool van de school zelf liet de cijfer- en lettervormen tot leven komen waarna ze werden omgezet in ‘designtegels’. De figuren spreken tot de verbeelding van de kinderen en bieden een antwoord op het uitgangspunt spelprikkels op de speelplaats te voorzien zonder inname van extra ruimte. Ze stimuleren bovendien elk van de verschillende leeftijdsgroepen.

Architect: Architecten Peter Bovijn + Sophie Watelle

Meer info over de projecten en alle juryverslagen kan u terugvinden op architectura.be

www.febeawards.be

 

Bron: Architectura

29 november 2017