bullet Created with Sketch. Clock icon Created with Sketch. Shape Created with Sketch. iconmonstr-linkedin-2 Created with Sketch. iconmonstr-twitter-2 (1) Created with Sketch.

Een blik op Batibouw 2018

Van donderdag 22 februari tot en met zondag 4 maart 2018 vormen alle Paleizen van Brussels Expo opnieuw het decor van Batibouw. Alle belangrijkste spelers gespecialiseerd in bouw, renovatie en interieur zijn er aanwezig: zo'n 1000 exposanten vertegenwoordigen veertien sectoren. Op donderdag 22 februari 2018 worden de volledig vernieuwde Belgian Building Awards uitgereikt. En ook dit jaar organiseert de Orde van Architecten infosessies over de rol en de meerwaarde van de architect in een bouwproject.

Een opvallende nieuwkomer dit jaar zijn de campagnebeelden. Met als slogan ‘Your home, your life’ tonen de warmte- en levensplek die een huis is. Want Batibouw is dé plaats om het grootste, levenslange project in iemands leven te realiseren: een thuis.

Ontdek de thema’s van Batibouw 2018

Beleef Batibouw is het eerste thema en meteen ook de rode draad van de beurs. Batibouw 2018 is dé verzamelplaats voor alle specialisten in de bouw-, renovatie- en decoratiesector. Bezoekers kunnen er de nieuwste producten en diensten ontdekken met hun vijf zintuigen. Een wandeling door Batibouw is een beleving: test de resonantie en de stevigheid van een muur, voel de kracht van een douchestraal, raak gevelstenen aan, loop blootvoets over verschillende vloeren en doe inspiratie op voor de ideale woning. Ideeën gezien in magazines of op het internet worden 'live' ervaren op Batibouw 2018. 

De wereld staat niet stil en ons dagelijkse leven is constant in verandering. We zijn altijd en overal verbonden: in ons professionele en sociale leven is connectiviteit dan ook niet meer weg te denken. Onze woningen blijven bijgevolg niet achter: ze zijn digitaal, verbonden, connected. Met een simpele swipe op de smartphone kan door middel van een domoticasysteem de verwarming aanspringen terwijl de rolluiken in de woonkamer naar beneden gaan. Of nog: vanop afstand in de auto bedien je alvast de buitenverlichting op de oprit. Onze woningen zijn smart homes die het leven vergemakkelijken: gevaar detecteren, gordijnen openen en sluiten, muziek die ons door elke kamer van het huis volgt... Batibouw 2018 heeft connectiviteit als tweede thema, waarvan de mogelijkheden op de beurs kunnen worden ontdekt. 

Project your home, zo klinkt het derde thema van de beurs. Ieder project, klein en groot, kan op Batibouw worden gerealiseerd, want Batibouw, dat zijn 14 beurzen onder één dak.Elke sector is er vertegenwoordigd, van ruwbouw over keukens en ventilatie tot koeling. De dakbedekking updaten, nieuwe vloeren kiezen, de keuken renoveren of gewoon een andere brievenbus kiezen: voor elk project is Batibouw het antwoord. Ook voor een buitenproject kan de bezoeker opnieuw terecht in de Garden Room, die dit jaar in een nieuw jasje steekt. Welke reden de bezoeker dan ook naar Batibouw brengt, dankzij de checklists brengt iedereen eender welk project tot een goed einde. De Checklists worden vanaf dit jaar opgenomen in de beurscatalogus en zijn dus nóg toegankelijker voor iedereen. 

Als laatste schenkt Batibouw 2018 extra aandacht aan zorgeloos wonen. Wie vandaag bouwt en/of renoveert, wil vooral zo comfortabel en zorgeloos mogelijk wonen met extra aandacht voor een zuinige, gezonde en veilige woning. Muur- en dakisolatie, verwarmingssystemen, verlichting, geluidsisolatie, ventilatie, airconditioning: de mogelijke oplossingen voor een ultiem comfort zijn ontelbaar, zonder de economische en ecologische normen uit het oog te verliezen. Ook meubelontwerpers, interieurspecialisten en tuinarchitecten komen op de proppen met ergonomische, intelligente, praktische en esthetische antwoorden: een gezellig haardvuur dat geld bespaart, de juiste voorzieningen voor homeworking of een spa in eigen huis. 

Batibouw 2018 vindt plaats van donderdag 22 februari tot en met zondag 4 maart. Op donderdag 22 en vrijdag 23 februari zijn de professionelen uit de sector welkom, vanaf zaterdag 24 februari gaat de beurs open voor het grote publiek. 

Projecten tijdens Batibouw 2018

Naast de belangrijkste spelers gespecialiseerd in bouw, renovatie en interieur, heeft BATIBOUW elk jaar enkele interessante projecten in petto. Een aantal van deze nevenactiviteiten maakt al een aantal jaren deel uit van het decor van de beurs, andere zijn dan weer gloednieuw. 

 • Walk of Floors – nieuw op Batibouw 2018

BATIBOUW is een belevingsbeurs, en de nieuwe Walf of Floors is daarvan een mooie illustratie. Bezoekers kunnen in Paleis 6 verschillende soorten vloerbedekking ontdekken. Ze worden tentoongesteld op sokkels tot een meter hoogte. Zo krijgt de bezoeker de kans om zijn smaak te ontdekken door de vloeren aan te raken of door er met de blote voeten over te lopen.

 • Walk of Flame – nieuw op Batibouw 2018

Om haarden en kachels extra in de verf te zetten, creëert Batibouw dit jaar voor het eerst de ‘Walk of Flames’. Deze L-vormige passage maakt de keuze voor de bezoeker alleen maar makkelijker: alle grote namen demonstreren er hun nieuwste haarden en kachels. Bovendien kan iedereen in de verwarmde gang terecht voor neutraal advies over het gebruik van een kachel of haard.

 • Immovillage

Potentiële investeerders in vastgoed zijn een belangrijke doelgroep van Batibouw. Het Immovillage, dat de hele Astridhal inneemt, is een trefpunt voor alle spelers in de vastgoedsector. Zowel professionals als particulieren maken er kennis met alle facetten van de immobiliënmarkt. Geïnteresseerden in onroerend goed kunnen zich er laten bijstaan door deskundigen uit de sector.

 • Build-IT

Voor de elfde keer op rij vindt Build-IT plaats tijdens de professionele dagen van de beurs. Op donderdag 22 en vrijdag 23 februari komen kenners van de informatie- en communicatietechnologie (hardware en software) samen in de Astridhal tijdens dit unieke ICT-evenement.

 • Garden Room

Een project dat snel is uitgegroeid tot een vaste waarde op Batibouw: de Garden Room. Deze ‘buitenkamer’ bevindt zich aan de buitenkant van Paleis 1, in een tent van 500 m². Bezoekers kunnen zich er laten inspireren over de inrichting en afwerking van hun eigen tuin. De Garden Room laat zien hoe de inrichting van de buitenruimte effect kan hebben op de sfeer die het uitdraagt. Tuinarchitecten en -aannemers staan aan de ingang van Paleis 1 klaar om de bezoekers het beste advies te geven over hun stukje groen. Enkele deelnemers van de Garden Room trekken de lijn door naar Paleis 1 en voegen hun standen samen voor een nieuw tuinproject genaamd ‘Outspiration’.

 • Light Avenue

Een wandelpad dat toont hoe goede verlichting bijdraagt tot een warm en gezellig interieur: dat is de succesformule van de Light Avenue, die dit jaar voor de tweede keer te ontdekken valt. De bezoeker kuiert door de verlichte verbinding tussen Paleis 8 en 9 in de Patio en maakt zo kennis met enkele gekende verlichtingsproducenten. Inspiratie voor het eigen interieur verzekerd!

Evenementen tijdens BATIBOUW 2018

Schrijf ook alvast deze evenementen die tijdens Batibouw plaatsvinden in je agenda. Een volledige evenementenkalender is vanaf midden januari beschikbaar op de website van de beurs. 

 • Jobday & Jobwall

Op dinsdag 27 februari geeft Batibouw tijdens de Jobday de kans aan exposanten om geschikte kandidaten te vinden voor openstaande vacatures. Bezoekers kunnen bovendien gedurende de hele beurs alle aanbiedingen bekijken aan de Jobwall bij de Conference Room in Paleis 5.

 • Infosessies tijdens de beurs

De hele beurs lang kan de bezoeker in onder andere de vernieuwde Conference Room terecht voor allerlei infosessies. De Orde van Architecten organiseert bijvoorbeeld infosessies voor het grote publiek over de rol en de meerwaarde van de architect in een bouwproject.

 • BouwForum – veiligheid als speerpunt van nieuw beleid

Het BouwForum van de Confederatie Bouw is een jaarlijks event rond één specifiek thema dat de sector aanbelangt. Traditioneel vindt het forum plaats op de openingsdag van Batibouw. Het is ondertussen al de 14de keer dat de Confederatie Bouw het BouwForum organiseert.

 • Belgian Building Awards

Op donderdag 22 februari 2018 worden de volledig vernieuwde Belgian Building Awards uitgereikt op Batibouw. Dit evenement lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. De organisatie van Batibouw organiseert de Belgian Building Awards in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en architectura.be.

Tijdens de eerste avond van Batibouw 2018 worden verschillende awards uitgereikt om de meest geëngageerde spelers uit verschillende domeinen te roemen. Aan de architecten worden vijf prijzen uitgereikt, en ook de exposanten en de aannemers vallen in de prijzen.

De architectuurawards worden uitgereikt in vijf verschillende categorieën:

 • Rookie of the year – voor jonge architectenbureaus
 • Art Integration – voor geslaagde kunstintegratie
 • Social Engagement – voor bureaus die blijk geven van sociaal engagement
 • International – voor een internationaal project van een Belgisch architectenbureau
 • Pioneer Award – voor een architect of organisatie die pionierswerk heeft verricht
 • De exposanten worden in de volgende categorieën bekroond:
 • Communication – voor de exposant met de beste mediacampagne
 • Best Experience – voor de exposant die zorgt voor een ware beleving op de stand
 • Product Innovation – voor de exposant die een nieuw product op de markt brengt met een toonaangevend en vooruitstrevend concept

Aan de aannemers wordt de Digital Construction-award uitgereikt, voor bedrijven die digitale technieken gebruiken voor hun bouwprojecten.

De keynote speaker tijdens de gala-avond is de vooruitstrevende architect Vincent Callebaut,bedenker en ontwerper van steden van de toekomst die zichzelf voorzien van energie en voedsel. Deze Belgische architect zoekt oplossingen voor overbevolking en milieurvervuiling - van verticale bossen over drijvende steden naar zeewiercentrales.

Aansluitend aan de Awards vindt er een galadiner plaats. De plaatsen hiervoor zijn beperkt en inschrijven kan nu nog via www.batibouw.com/bba. Op het programma die avond: inspiratie, gastronomie en netwerking. 

21 december 2017